Shutterstock 1370009012 Min

Почивка близо до природата - еко хотелите на България ви очакват

30.06.2022 12:00 10 0

Къде да отидем, за да си починем наистина в прегръдката на природата

Не ви ли се струва, че когато отидем на почивка, сменяме едни четири стени с други? Винаги избираме луксозни хотели, с максимум удобства и прекарваме цялото време отново вътре, изкушени от забавленията на закрито.

А истинската почивка е да се върнем обратно към природата. Да вдишаме с пълни гърди чистия въздух без пред погледа ни да са спрени автомобилите на другите почиващи, да закусим с природно чиста храна, а не отново с колбасите и полуготовите закуски, които си приготвяме набързо вкъщи, да се разходим сред природата…ах, това наистина е почивката - мечта.

Вероятно вече си представяте как ще ви посъветваме да смените удобните хотелски легла с къмпингарско оборудване и да се заизкачвате по баирите безспир.

Не, в никакъв случай не искаме да заменяте комфорта, с който се свикнали, просто искаме да ви насочим вниманието към определен тип хотели, които рядко ще видите да се рекламират шумно, просто защото не обичат шума.

Това са т.нар еко хотели, които се отличават от популярните летни и зимни курорти по няколко основни признака:

Еко-хотелите са сред природата

Закътани в прегръдките на планината, тези еко хотели са като малки оазиси сред природата. Ще ви посрещнат с меките си легла и вкусната храна (за нея ще разкажем след малко), но около вас едва ли ще има други сгради. На длъжи на шир ще виждате поляни, върхове, хълмчета и горички, вместо други хотели, други хора и други автомобили.

Ехо-хотелите често имат собствени стопанства

Един добър екохотел често разполага със собствена зеленчукова градина, разчита на местни производители за меда, сиренето и млякото, може да има дори собствена месопреработвателна работилничка.

Тук менюто няма да е дебело като малък любовен роман, но ще ви е сготвят вкусно и с хубави продукти. Ястията ще са традиционни, местни и това е част от очарованието - именно чрез храната ние опознаваме местата, на които ходим. А България, повярвайте, далеч не е само тройка кебапчета и шопска салата.

Ехо-хотелите са началото на много приключения

Приемаме хотела като крайна дестинация на нашата почивка, а той може да е началото на най-различни приключения. Разходка с коне, екопътеки (мислете за лека разходка, не за изморително катерене), исторически и културни забележителности, с които нашата страна е пребогата.

Заинтригувахме ли ви?

A swimming pool in a backyard

Description automatically generated with low confidence

Хотел “Люляците” край Габрово/ Снимка: bgholiday.com

Ето нашите 3 предложения за екохотели в България, но ви уверяваме, че има още много скрити кътчета:

Еко хотел “Здравец”

На 20 км от Пловдив, със собствена ски писта и лично стопанство, в хотел “Здравец” ще си починете наистина добре. През лятото поляните наоколо са осеяни с билки и цветя и обещават ваканция като никоя друга.

Еко вили “Диди” край Девин

Няколко самостоятелни дървени къщи посрещат копнеещите за тишина и чист въздух туристи. Очакват ви водопади, колоездене и, разбира се, лечебната минерална вода на Девин.

Хотел “Люляците” край Габрово

Чували ли сте за “климатолечение”? Е, в хотел “Люляците” край Габрово са специалисти по това вече няколко десетилетия. Разположен в полите на Балкана, от този хотел тръгват няколко пътеки на здравето, на които се редуват пешеходни преходи и уреди за гимнастика, очакват ви различни маршрути и анти-стрес лечебни процедури.

Да, това е истинска почивка!