Shutterstock 1483980482 Min

Спирки-градини - още един начин за пречистване на въздуха

28.07.2022 16:00 4 0

В градовете зеленината отстъпва място на бетона и сякаш и последната зеленинка скоро ще бъде заместена от бетонно блокче. Всъщност не. Дори живеещите в градовете хора копнеем за повече природа, повече зеленина, повече пчели и птички близо до домовете ни, дори да са в центъра на столицата. Решение на този проблем са намерили властите в Лейчестър, Великобритания. Идеята е толкова хубава, че бързо набра популярност и намери своята реализация в различни градове на Острова и в Нидерландия. Надяваме се скоро и в България да виждаме повече от тези зелени спирки.

Зелените покриви на града

Идеята е проста - да се превърнат възможно най-много покривни площи в зелени градини. Само си представете колко квадратни метри нова зеленина е това! И ако за жилищните сгради това е по-енергоемко занимание, то озеленяването на спирките не е никак трудно.

Диви цветя и сукуленти

На покрива на спирките най-добре се чувстват дивите цветя и сукулентите - издръжливи на засушаване растения с месести листа и дребни цветчета.

Ландшафтните архитетки са определили, че тези два вида ще се чувстват най-добре на покрива на спирката и в същото време ще привличат пчели и пеперуди.

Покритите с растения спирки ще имат и охлаждащ ефект в прекалено нагорещените ни градове. Ще абсорбират светлината и въглеродния диоксид, ще задържат влагата, ще са частица природа точно над главите на хората.

По-чисти градове, близо до природата

Човек не би трябвало да избира дали да живее близо до природата или сред удобствата на града. Можем да направим много, за да пуснем отново зеленината в градовете си, като зелените спирки и зелените покриви е само един от тези начини.

Те имат още едно предимство, освен пречистването на въздуха и привличането на пчелите. Върху тях има инсталирани и слънчеви панели, достатъчни да захранват близките улични лампи и таблото с разписанието на градския транспорт.

Макар да нямаме право да садим нищо в обществените градинки, през летните горещини можем да направим много за най-близките дръвчета и храсти като ги поливаме и поддържаме почвата около тях чиста.

А зелените спирки се надяваме съвсем скоро да станат неразделна част от градския пейзаж и тук, в България.