Shutterstock 1499488313 Min

Да си спомним как се живееше устойчиво

31.08.2022 12:00 7 0

Ако сте били деца или ученици през 80-те, няма как да не си спомняте акциите по
събиране на хартия или червената пазарска торба от плат, с която ви изпращаха до
кварталния магазин за кисело мляко. Няма как да не помните и връщането на амбалаж, кафевите бирени бутилки и смяната “празно за пълно”. Макар и с други подбуди, ние всъщност още тогава сме живеели устойчиво. Сега, когато еко-мисленето е належащо и опазването на природата е приоритет на нашето и следващите поколения, нека си спомним още подробности от устойчивия начин на живот, който сме водели като деца.

Мрежата за пазар

Използването на собствена торба за пазар е най-лесната първа стъпка към поосъзнато мислене в екологична посока. И тогава, и сега торбичките могат да сгънат до съвсем миниатюрни размери и да си ги носите в чантата, а за плодовете и зеленчуците може да ползвате мрежеста торба. Сигурни сме, че ще се умилите като я сложите отново в ръка.

Вторични суровини

Повторното използване на ресурсите е най-разумното нещо, което един силно потребяващ свят като нашия може да направи. Такива ресурси са пластмасата, хартията, металите, стъклото.

Когато бъдат изхвърлени в контейнер с правилно означение, те отиват в завода за преработка и се превръщат в нови шишета, играчки, автомобилни седалки и какво ли още не, вместо да се изхвърлят на сметището. Така че ако помните съботата като време за основно почистване и ходене до вторичните суровини с купчина вестници, завързани с канап, създайте същия спомен и за децата си - нека всяка събота всички излишни картонени опаковки, проверени контролни и брошури се носят в контейнера за разделно изхвърляне на хартия.

“Пълно за празно”

Преди връщахме празните бирени бутилки в магазина и взихме пълни. Днес тази практика е почти забравена заради многобройните магазини и по-трудната логистика, но стъклото все още може да бъде преизползвано многократно. Нужно е само да събирате стъклото и да го хвърляте в правилните контейнери.

Добрата новина е, че вече можете да прилагате “пълно за празно” за почистващи перилни препарати, козметика, течни сапуни и т.н. Не е нужно всеки път да купувате нова пластмасова помпичка за течен сапун или бутилка с перилен препарат. По-икономично и по-щадящо природата е да заложите на пликовете-пълнители. Те спестяват до 3 пластмасови опаковки за пълнител, а и при превозването им от завода до магазина се хаби по-малко енергия заради по-малкото тегло.

Счупеното се поправяше, не се купуваше ново

В последните години май дори сме забравили думата “сервиз”. Когато се счупи някой уред у дома, просто купуваме нов. А и защо да се занимаваме с ремонти, като има все по-хубави и все по-евтини предложения на пазара? Новата зелена икономика обаче налага да сменим мисленето си (отново). Да се върнем към производство на по-устойчиви уреди, които нямат вграден цикъл на овехтяване, а могат да се използват дълги години и да се ремонтират, ако се наложи. Такъв подход към уредите ще спести много ресурси за направата на нови, както и много отпадъци в природата - ние няма да хвърляме телевизори на всеки 5 години, а ще ги използваме много по-дълго, точно както правехме преди.