Maps 01 (1)

Легенди в капки вода - Северна България

05.08.2022 09:00 14 0

Вечни ще останат и преданията за чешмите в България. Ето защо като част от кампанията за реновирането на източници на минерална и изворна вода в страната в рамките на конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ ние събрахме техните любопитни истории и легенди, които ви разкриваме в специална поредица.

Десет чешми с интересни истории ще реновира Девин в Северна България

„Вечен е само шумът на водите“, казва романистът Валериу Бутулеску.

Днес отправяме своя поглед към Северна България и ще стартираме своя път край старопрестолната столица Велико Търново. Там, в село Габровци, единствената история, с която е известна местната чешма, е, че който пие само от тази вода със сигурност ще доживее до 100 години. Но не само ще доживее, смятат хората, а ще е жизнен и годен за работа.

В община Видин, непосредствено до Алботинския скален манастир – туристически обект, находящ се в землището на с. Градец, в местността Алботин, пък се крие чешма, изградена на мястото на кладенче. Самото то е с историческа ценност, тъй като по време на турското робство монасите, които са обитавали Алботинския скален манастир, са го използвали.

Продължавайки към община Ловеч достигаме до село Радювене, където Неневата чешма разказва легендата за Крали Марко. Тя е свързана със студения кладенец, който се намира в местността Герчовското. В близост до Неневата чешма „Крали Марко“, прелитайки със своя кон, срещнал турци, които водели десетки роби от селото. Със сабята си разкъсал веригите и освободил хората. Жителите вярват, че в скалите все още се виждат стъпките на Крали Марко. 

В община Левски, разположена в землището на село Българене, пък се намира Маньовата чешма. Тя е извор на живот и място за приказки, среща на влюбените, където стари и млади, жени и мъже, богати и бедни се спират да утолят жаждата си.

В град Троян и кв. „Мондешкото“ срещаме Мондешката чешма. Тя е запазила водното богатство на Троян – изворната вода и е съхранила традицията на нейното ползване. Чешмата е своеобразен символ, свързващ хората и природата за по – здравословен начин на живот

Преминавайки край Габрово, може да се запознаете с чешма на име Узана, кръстена на едноименната местност. Чешмата е изградена и открита за V Национален събор на Узана през юли 1979 година – изключително мащабно събитие в присъствието на държавни глави и високопоставени личности за своето време.

В община Тетевен, в непоследствена близост до квартал Козница, може да посетите, чешмата с причудливото име Синия пишур. Според историята за нея, след Освобождението на град Тетевен от руските войски, част от турците бягат през местността Козница към Южна България. В района на лековит извор, един турчин скрива пари в дънера на стар дрян. Години по–късно негов наследник идва от Турция и намира парите. В знак на признателност решава да направи чешма на мястото на извора. Чешмата е изградена през 1928 г. и до днес е запазила оригиналния си вид. Водата извира от корените на стар бук и е с постоянен дебит.

В непосредствена близост до Централния парк в град Долни Дъбник своето място е намерила Митовската чешма. Нейната история е свързана с разказът, че паркът бил пълен с черници и много турски землянки. Беят построява чешмата в близост до имота си, за да има вода за жена му и седемте му деца. Старите турци се събирали всяка вечер на чешмата. Носят се легенди и разкази, че на мястото на чешмата е било само извор, около който се оформяло място за почивка и водопой на добитъка.

Ако имате път през района на община Сливо поле пък, може да се отбиете в село Кошарна. Там възрастните жители смятат, че водата е лековита.

Накрая ще спрем в Разград. Там, в местността Бежана, намираща се в землището на село Островче, може да откриете чешма на име Бежана. Легендата за Божана разказва за гърбав монах и момък послушник от Плаковския манастир, които обикаляли пътищата, за да съберат пари за манастира, просели хлебец и нощна закрила. Приютила ги една бедна вдовица, а за отплата монахът й дал икона. Казал й, че ако някога се наложи да бяга от разбойници, да извади иконата, като шепне молитви за закрила. В района върлували банди от башибозуци и черкези. Разнесла се мълва, че иде ред на Островче. Бедната вдовица казала на разтревожените селяни, че ако се скрият в гората до извора, никой няма да ги открие, защото тя има благословена икона и закрила от самата Богородица. Островчани се съгласили и се скрили, но когато вдовицата се навела да пие вода от извора, изпуснала иконата. Тогава тя започнала да шепти молитви. На разсъмване от извора се издигнало слабо видение на бяла жена в забрадка и всички, които я видели се просълзили. От случката с иконата селото не било нападано и разрушавано.

В следващата статия ще ви запознаем с историите на чешмите от Западна България, които ще бъдат реставрирани в рамките на каманията „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.

На този линк можете да видите специалното видео посветено на инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.

Списък с победителите в конкурса можете да намерите тук.