Maps 03 (1)

Легенди в капка вода - Западна България

08.08.2022 09:00 13 0

В емоцията на историите за чешмите в България се потопихме и ние по време на подготовката за старта на кампанията за реновирането на обществени чешми. В рамките на конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ събрахме техните любопитни истории и легенди, които ви разкриваме в поредица от статии

В Западна България Девин ще реновира шест чешми с любопитни истории

Водата е течаща емоция, смята Алберто Казираги. .

Днес отправяме своя поглед към Западна България и ще стартираме своя път от столицата, където в район Витоша се намира познатата на софиянци Княжевска гора. Там може да откриете чешма на име От извора.

В случай, че имате път през община Самоков, то над село Говедарци се намира Фердинандовата чешма. Тя е построена от Княз Фердинанд през 1910 година след изграждането на ловна хижа в местността. Хижата е използвана от Княз Фердинанд за лов, за съхранение на храна и за почивка.

В емблематичната за всички българи Копривщица пък се намира чешмата Съборянка. Тя е позиционирана на около 1 км. северозападно от  последната къща на „Ламбовска махала“ в местност Спасовец. Легендата разказва, че по пътя, водещ към извора на днешната чешма „Съборянка“, е минавал пътят, по който копривщенци са се отправяли за гурбет. Там, около извора, преди да поемат по дългия път, по стар обичай, те сядали със своите близки, които ги изпращали, наливали си прясна планинска вода и си взимали сбогом, с пожеланието да се върнат живи и здрави.

Ако минавате край община Златица, район попадащ в границите на Старопланинската зона на подземните води, която обхваща района между билото на Стара планина и Задбалканския разлом, маркиран от северните покрайнини на Златишко – Пирдопската котловина, ще откриете чешмата с наименование Кър чешме. Град Златица е добре познат като „Градът на чешмите“. Tова твърдение е базирано на писмени сведения, според които в миналото в града е имало 38 чешми от естествени водоизточници. „Кър чешме“ е една от най – използваните, ежедневно десетки жители наливат вода за домакинствата си.

В село Елов Дол, община Земен, пък местните разказват за чешмата Десетте дула. Според историята, когато дядо Гълъб се заселва в село Елов Дол, е имало само извор, който той сам разчистил и е използвал водата. Той огражда извора с камъни и прави чешма с два дървени чучура.

Ще завършим с история за чешма Кладенеца в село Върбешница, Мездра. От чешмата Кладенеца“всъщност започва историята на селището и на всички местни жители. Един овчар, който пасял стадото, си открил случайно водата, разчистил около извора и около него се заселили други хора , които в последствие направили кладенеца, от който пили вода и поели добитъка. Първоначално е бил голям гьол с дървено корито.

В последната статия от поредицата ще ви запознаем с историите на чешмите от Източна България, които ще бъдат реставрирани в рамките на каманията „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.

На този линк можете да видите специалното видео посветено на инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.

Списък с победителите в конкурса можете да намерите тук.