Maps 02

Легенди в капки вода - Южна България

04.08.2022 09:00 12 0

Като част от кампанията за реновирането на обществени източници на минерална и изворна вода в България в рамките на конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ събрахме техните  истории и легенди, които VEDRI.BG ще разкаже в специална поредица.

Потопете се в историите на петте чешми, които Девин ще реновира в Южна България

„Капка вода, ако може да напише собствената си история, би ни обяснила Вселената“, казва една от безсмъртните мисли на американската учителка и поетеса - Люси Ларком.

Днес отправяме своя поглед към Южна България и разбира се няма как да не стартираме своето пътешествие от община Девин – регион, богат на минерални води и традиционно предпочитан курорт за балнеолечение. Местната чешма е изградена с цел предоставяне на свободен достъп до минерална вода на хората от града и ще бъде една от 30-те реновирани в рамките на кампанията.

В Западния край на гр. Брацигово, в местността „Банището“, разположена в родопския предпланински масив, се намира брациговският минерален извор. Той е бил известен и използван от местното население от незапомнени времена. Според преданията на това място е имало бански сгради, поради което изворът и местността около него се нарича „Банището“. Бесите създали светилище край извора, поради целебните качества на водата. Траките от своя страна са се прекланяли пред извора, като са хвърляли монети в него, вярвайки, че той им носи здраве.

Ако пък пътят ви мине през Златоград, не пропускайте да се отбиете през Илийковата чешма. Тя е построена на място, където е теклабистра и студена вода. Вода, която никога не е спирала да тече дори и в най-големите жеги. Точно поради това, мястото се е ползвало и за събиране на хора на раздумка. Както повечето чешми, така и тази има корито за напояване на животните. Златоград е бил район със силно развито овцевъдство. И чешмите са били място не само за напояване на добитъка, но и за срещи. Тази чешма е точно такава и крие тайната не една голяма любов, трудна, но споделена, между овчар и местна девойка. В памет на тази голяма любов златоградска фамилия, наследници на влюбените, построява чешма на извора, чиято вода да се консумира от всички преминаващи през нея. Покрай тази чешма в местността Пазлацки дол, в миналото е минало едно от разклоненията на известния Ксантийски друм, свързващ Родопите с Беломорска Тракия.

Отправяйки се към Централна Южна България пътят ни отвежда до село Габарево в община Павел баня, където се намира добре познатата на местното население Освободителска чешма. Тя е съградена „в памет“, но тази памет не е само и единствено за освободителите. През 1877 г. турската войска настъпва и опожарява всичко навред. Точно на храмовия празник 6 май цялото население на Габарево е било събрано с богослужение в църквата, когато млад мъж влиза с коня си, прекъсва службата и с викове „Бягайте“, принуждавайки всички да излязат. Историческият бяг е към Балкана, където по-голяма част от населението успява да се укрие през цялата зима. Габарево е почти изцяло опоражено, с малки изключения.

В село Старозагорски бани, община Стара Загора, може да откриете чешма Нимфата. Според нейната история през 1950 г. известният каменоделец Злати Амзов създава красивата скулптура на жена, която е поставена на лицевата част на чешмата, непосредствено над чучура. Негов модел за скулптурата става млада девойка от съседното село Богомилово. След като жителите в цялата околия разбират за този нейн акт, тя бива отлъчена от общността, тъй като считат това поведение в противоречие на тогавашните порядки и разбирания за морал на млада жена. Отчаяна и неразбрана, девойката заминава да живее в столицата.

В следващата статия ще ви запознаем с историите на чешмите от Северна България, които ще бъдат реставрирани в рамките на кампанията „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.

На този линк можете да видите специалното видео посветено на инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“. 

Списък с победителите в конкурса можете да намерите тук