IMG 8908 (1) (2)

Може ли бебето да спи по-добре в легло на пода?

07.05.2024 12:00 0 0

Много често ме питат за леглото на пода. Всички, които ме следят знаят, че съм говорила много за „подхода Монтесори“ и как престих дъщеря си на подово легло, когато беше малка. Вероятно сте виждали идилични снимки на красиви дървени подови легла и идеално подредени възглавници в минималистични бебешки стаи. Да те може да изглеждат супер, но да ви плашат, че бебето ще падне или че като стане по-голямо ще излиза от леглото и няма да има приспиване. За това избегнете часта с украсата и обиколниците, те и без това не са безопастни и за заложете на изчистения вид на леглото на пода.

Някога минавало ли ви е през ума, че вашето бебе може да не харесва кошарата и да не се чувства добре в нея? Случвало ви се е то да се се буди често и да не знаете защо, въпреки, че спазвате режим, следите будуванията и все пак буденията през нощта продължават.

Като консултант по детски сън имах такъв случай. Детето имаше перфектен режим, чудесен ритуал, но въпреки това имаше много и в страннни будения през нощта. Докато накрая не го наблюдавахме постоянно на камерата, за да открием, че се удря в пречките на леглото и се буди от болка и уплах.

Няма как да сме предупредени за тези креватчета защото от началото на бременността   знаем, че просто трябва да купим кошара и това е мястото, където бебето ще спи. Край. Без дебат. Без алтернативи.

Наскоро имах следния въпрос от една майка - “Възможно ли е детето ми да мрази кошарата си?”

Да, съвсем е възможно. Нейното дете беше три години и все още спеше в детската кошара. Когато ставаше време за сън, то измисляше всякакви начини да не ляга и да не го слагат в кошарата. Протеста беше много силен. То се случва, когато то вече е по-голямо и има нужда от самостоятелност, тогава леглото на пода е чудесна алтернатива.

Леглата на пода са фантастични и често работят, за да ви осигурят повече сън. Ако бебето ви се буди често в кошарата си, но спи здраво в леглото ви, това може да е фантастичен вариант за вас.

Преди да поговорим защо бебето може да спи по-добре в легло на пода, нека помислим защо може да не спи добре в бебешкото си креватче.

Просто бебетата никога не са те виждали да спиш в кошара. Знаем, че бебетата се учат най-добре от своя родител чрез модел на подражание. Как можем да очакваме от тях да повярват, че това креватче или кошара е безопасно място, когато никога не са ви виждали в такова? Виждат те да спиш в леглото си всяка вечер, нали? Да! Вероятно са се гушнали във вашия комфорт и топлина в леглото ви, знаят, че това е безопасно място. Детското легло или кошара са буквално физическо (решетки) и емоционално отделяне от вас и то цели 50% от техния 24-часов ден.

Бебето няма представа, че „трябва“ да спи в кошара. Те не осъзнават, че са родени в западно общество, решено да раздели майката и бебето и решено да се стреми към биологично невъзможна независимост от първия ден.

И така, как помага леглото на пода?

Като за начало - можете да легнете с тях. Така ще им покажете, че това е безопасно място, можете да зададете очаквания, можете да им позволите да почувстват вашия комфорт и топлина на мястото, на което искате те да спят.

Сега ще ви изредя и още ключови предимства:

  • - Без преход към кошара. Без да се навеждате над леглото с болки в кръста и даа ви става лошо докато се опитвате да си преспите детето.
  • - Леглото на земята е чудесно за споделен сън. То е безопасно и удобно място, където да заспите, като ги подкрепяте или ги храните да заспят. Това означава и повече сън за вас!
  • - Дългосрочно решение, което може да се използва дори в училище. Край на досадните преходи и спестява доста.