Devin Pediatri Vedri 750X482 Px

Коя е най-подходящата вода за твоето бебе с д-р Боряна Георгиева

17.06.2024 12:00 0 0

В месеца, в който празнуваме децата и щастието, с което ни даряват, DEVIN Изворна и Българската педиатрична асоциация (БПА) започват нова информационна кампания под надслов „Попитай своя педиатър“. Целта ѝ е да увеличи познанията и увереността на родителите при избора на най-подходящата вода за техните бебета и деца, като предоставя достоверна, достъпна и изчерпателна експертна информация, както и да насърчи педиатрите в България да дават по-обстойна консултация за типовете води и за това коя е най-подходяща за най-малките. По повод инициативата „Попитай своя педиатър“ разговаряме с д-р Боряна Георгиева-Стенева, която е член на Българската педиатрична асоциация и на екипа педиатри в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“.

Защо е важно родителите да имат достоверна информация, свързана с хидратацията на най-малките, както и за различните видове вода?

Ние, педиатрите, много говорим по този въпрос, но сякаш все не е достатъчно. Около 70% от човешкото тяло е съставено от вода. При децата този процент достига до 75%, а при някои бебета даже и повече. Водата има ключова роля за нормалното протичане на всички физиологични процеси в тялото, поддържа вътрешния киселинно-алкален баланс, подпомага храносмилането и отделянето на токсините, грижи се за регулацията на телесната температура, влияе върху жизнения тонус и т.н. Ако водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава достатъчно вода, настъпва дехидратация. При бебетата и малките деца опасността от дехидратация е по-голяма и настъпва по-бързо заради още неукрепналите им организми и поради факта, че при тях някои физиологични процеси се развиват с по-бързи темпове. Това определя и необходимостта от повишено внимание, свързано с хидратацията на най-малките. Ако на кърмачетата до 6 месечна възраст, които се хранят с кърма или адаптирано мляко, не се препоръчва даването на допълнително вода. След като започне захранването на бебето и то вече приема по-твърда храна, водата става задължителна.

Бихте ли споделили какво да имат предвид родителите при избора на вода за своите бебета и малки деца?

За бебета и децата до 7-годишна възраст Българската педиатрична асоциация препоръчва да се предлага само изворна вода. Важно е родителите внимателно да четат етикета, защото не всяка вода с розова капачка или с детски картинки е изворна. Много често това е трапезна вода, която е била подложена на допълнителна обработка и е без обозначен географски произход и състав. За да сте сигурни, проверете дали на етикета е обозначено, че водата е подходяща за бебета и малки деца, и търсете препоръка на БПА за бутилираните води, подходящи за бебета. БПА от години препоръчва DEVIN Изворна, защото е природно чиста вода от защитен източник, с ясен географски произход и постоянен състав. Трябва да отговорим и на родителите, които се чудят дали да не дават вода от чешмата, като я преваряват или прекарват през филтърна кана. Аз лично не бих препоръчала такава вода за най-малките поради две основни причини. Макар и годна за пиене, чешмяната вода преминава през механична и химическа обработка. А и състоянието на ВиК мрежата в България е ненадеждно и дори водата да стига с добро качество до дома или блока ви, след това най-вероятно преминава през тръби, които не са били сменяни или не са минавали профилактика от десетки години. Преваряването и филтрирането могат да бъдат само временно решение при нужда. Все още не е ясно доколко ефикасни са филтрите и след тях със сигурност остават вещества във водата, които не искаме да даваме на бебето си. А и лесно и бързо мухлясват и се замърсяват, ако не сме достатъчно внимателни и стриктни в поддръжката. Даже с добра грижа филтърът не е достатъчен да сме сигурни, че е унищожил всички микроорганизми, които могат да са рискови за бебетата. Преваряването на водата е решение, което аз лично не препоръчвам, защото е много трудоемко, а крайният резултат също е незадоволителен, особено що се отнася да замърсяване с тежки метали. DEVIN Изворна се бутилира недокосната от човешка ръка, така както идва от извора, и няма нужда да се преварява. Освен това вкусът ѝ е мек и приятен и децата лесно свикват с него. С нея директно може да се приготвя и адаптираното мляко за кърмачето.