Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция 1
Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция 2
Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция 3
Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция 4
Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция 5

Най-добрите ски курорти в Европа – част 4 Франция

28.03.2022 12:00 6 0

Вероятно повечето от вас, вдъхновени от ухиленото навън слънце, са решили, че зимния сезон за тази година е в миналото. Ние пък твърдим, че все още имате време да покарате ски или сноуборд. И ще ви го докажем с един сбит преразказ на тема „Къде да ги караме тия ски във Франция?“.

Да, днес ще ви отведем точно във Франция, и този път няма да е заради Прованс, Лазурния бряг или Париж. Ще ви разкажем защо трябва да я посетите именно сега, преди да си е отишла зимата, и ще ви дадем повод, и то не един, да го направите веднага.

Не се притеснявайте, и по зимните курорти можете да опитате от уникалната кухня, да се насладите на отлично вино или да се сгреете с горещ шоколад. Но да не се отклоняваме ... oh la laaaaa

Авориаз
Сгушен върху гигантска наклонена скална тераса, само на няколко километра от по-ниско разположения курорт Морзин, Авориаз е може би най-добре замисленият от многото създадени ски курорти във Франция през 60-те години на XX век.Голямото му предимство е, че е слънчев, въпреки че повечето съседни склонове са сенчести. Намира се на основното трасе от лифтове в ски зоната „Порт дьо Солей” – най-голямата ски зона в света с общо 650 км писти, която обхваща 14 курорта от двете страни на френско-швейцарската граница. Курортът е изцяло пешеходен и навсякъде може да се отиде със ски, защото улиците са ски писти. Автомобилите са забранени и са заменени с шейни, теглени от коне.

Двете Алпи
В ски курорта „Двете Алпи“ винаги има сериозна снежна покривка, а карането на сноуборд или ски е възможно през по-голямата част от годината. Курортът отваря врати от средата на юни до края на август и още веднъж за половин работна седмица през октомври, преди да подкарат лифтовете за зимата от края на ноември до късния април. Именно там през октомври се провежда „World Snowboard Exhibition” – събитието с най-големи традиции в областта на сноуборда. 

Межев
Шикозният Межев е построен като отговор на конкуренцията, от страна на Швейцария с техния Сейнт Мориц и все още запазва своя блясък и чар. Атмосферата тук е на истинско алпийско село, с голям средновековен площад и църква от XIII век, манастир и стара кула. Посетителите обикновено са заможни французи, които идват тук за комплексна почивка. Пистите са прекрасни, но истинското безценно предимство на Межев е прекрасната гледка към Монблан от голяма част от пистите.

Тине
Комбинацията от завидна снежна покривка, разнообразие от впечатляващи терени и сезон, който продължава през по-голямата част от годината, прави Тине една от най-предпочитаните зимни дестинации във Франция. Този скъпоценен камък, покрит със сняг предлага чудесни условия от октомври до май, като е отворен в продължение на шест седмици и през лятото, благодарение на своята много добра надморска височина. Тине споделя 300 километра писти със съседния Вал д’Изер, с който са свързани чрез плавен и удобен преход. Курортът е разделен на три основни района – Тине ле Лак, Лаваше и Вал Кларе. Разположени са около езера и са свързани помежду си с модерни лифтови съоръжения.

Мерибел
Има много причини да обичате Мерибел, най-малкото заради красивата архитектура на алпийските дървени хижи. Не са за пренебрегване, обаче, и живописните горски пейзажи и приятелската атмосфера на селището. И все пак,  основната причина да се влюбите в това място си остава централната му локация във френската ски зона „Ле Троа Вале”. На изток са курортите Куршевел и Ла Таня, а на запад – Вал Торенс. Заедно с Мерибел те се обединяват в една от най-големите свързани ски зони в света, с повече от 600 км писти. Мерибел разполага и със собствен бар на самата писта „Folie Douce„, който предлага незабравими ски партита, докато все още сте в ски обувките си. През 1992 г. в Мерибел се провеждат част от състезанията от зимните Олимпийските игри.

Куршавел
Любимият баровски курорт Куршавел също осигурява достъп до най-голямата свързана ски зона в света. Поради северното изложение на много от пистите в Куршавел, снегът тук обикновено е един от най-добрите в цялата „Ле Троа Вале”. Самият курорт предлага условия, които са подходящи за всички – от начинаещи до експерти. Всъщност много туристи никога не чувстват нуждата да напуснат долината Куршавел, въпреки че останалата част от ски зоната си заслужава също да се опознае.

Морзин
Освен че е ски курорт, Морзин е истински малък алпийски град, в който кипи целогодишно живот, който се простира далеч извън карането на ски из планините, които го заобикалят. Морзин си остава главен град на най-голямата ски зона в света „Порт дьо Солей”, която се простира на 650 километра и е чудесно място за почивка, особено семейна. Курортът предлага разнообразни занимания, каране на ски и сноуборд, включително гмуркане под ледовете на езеро, турове сред природата, разходки с моторна шейна, спускане с шейни, ски-преходи и шопинг. Има и ледена пързалка на световно ниво и голям плувен басейн. В Морзин е забранен строежа на сгради по-високи от местната църква, което позволява да се съхрани историческия облик на градчето.  

Вал д’Изер
Повече от всякъде другаде по света британците пътуват до Вал д’Изер, за да упражняват се насладят на любимите си зимни спортове, което е разбираемо. Както теренът, така и градът допринасят за прекрасния ски курорт. Свързан е с Тине, образувайки ски зона с 300 км. писти и 94 лифта. Френският курорт предлага страхотни ски писти за всеки – от напълно начинаещия до опитния любител на „пудрата”. Сезонът тук продължава от края на ноември до първата седмица на май.

Шамони
Шамони е един от най-старите ски курорти в Европа, а и във Франция. Именно Шамони е домакин на първата Зимна олимпиада през 1924 г. и оттогава се доказва като основен център на планинското ски каране. Стръмната долина, богата на ледници, разположена под корона от островърхи скалисти кули е мястото, където се срещат сноубордизмът и алпинизмът. Ски инструктори и планински водачи идват тук, за да се упражняват, а всеки запален скиор и сноубордист го има в списъка си с места за каране. Най-малкото, за да види как ще се справи с предизвикателството на това, което в Шамони наричат просто „le grand ski„. Да, тук има и писти за начинаещи и и за скиори на средно ниво, но истинската тръпка е за напредналите, които търсят истинско предизвикателство. Един от най-добрите курорти за фрирайдери.

Bonne! Надяваме се да сме успели да обогатим съзнанието ви с някои от прелестите на Франция. Спираме с информационния поток, но само за няколко дни! Очаквайте следващия епизод, в който ще ви дадем насоки къде можете да поскиорствате в Източна Европа! Да, правилно прочетохте! Ще ви покажем, че и по тези ширини има наистина интересни и много достъпни възможности да се порадвате на снега и да си организирате перфектно малко бягство от градския живот.