1 (1)

Пет начина да спрем блуждаещите мисли по време на медитация

12.06.2024 12:00 0 0

1. Решете всички проблеми, които могат да бъдат решени на момента.

Предизвикателствата, които срещаме в ежедневието си са основните фактори, които ни разсейват по време на медитация и ни създават тревога и безпокойство като резултат. Като цяло има два вида проблеми в света.

Първите са тези, които могат да бъдат решени. Най-добре би било добре да ги решаваме веднага щом можем за да не се налага да се тревожим за тях докато медитираме. А другият тип проблеми са тези, които не могат да бъдат решени. Ако те не могат да бъдат решени тогава просто да ги пуснем от ума ни, нали така?

 

2. Как да намерим баланса между релаксацията и концентрацията?

Наблюдаваме какво ни липсва в момента- ако ни липсва релаксация тогава е по-добре да се отпуснем още малко и да отделим повече време за да релаксираме спокойно. След това, по-късно, ще да успеем да се концентрираме по-лесно.

От друга страна, ако ни липсва концентрация, тогава трябва да следваме внимателно инструкциите за медитация.

3. Отвори тези очи!

Ако отворим нашите очи, всички тези блуждаещи мисли ще изчезнат веднага. Това е много прост и ефективен начин когато имаме затруднение по време на медитация. Просто отваряме и затваряме очите.

 

4. Създайте си чувство на безгрижие докато сте сигурни, че сте намерили баланса между релаксацията и концентрацията.

Може просто да се опитате да намерите време за упражнение да пиете повече вода или да попътувате в пространството. Ако нищо от тези неща не ви помага, поне се опитайте да по медитирате без да мислите за нищо дори за пет, десет 10 минути и след това приключете сесията.

5. Медитирайте щастливи и приключете се с усмивка.

Просто си представете, че сте на място, на което се чувствате най-добре и което обичате. Може да си представите че се намирате на поляна, сред природата, седейки на зелената, мека трева или просто се опитайте да си спомните красиви и приятни спомени.

Моят учител казваше- " не е грешно да мислиш по време на медитация, но да си мързелив и да не медитираш е грешно!"