Днес ви представяме едно чудно ястие - перфектното вегетарианско съчетание на вкусове! Чудесно за самостоятелно хапване, за гарнитура, за предястие, за основно - каквото решите!
Този печен сладък картоф може да се напълни с каквото обичате и да се залее със сос по избор! В рецептата ви даваме идеи за вкусове и комбинации, но разбира се, може да ги промените според личните си предпочитания.
Защо сладък картоф?
За основа на рецептата използваме сладък картоф - този вид картофи са богати на бета каротин, който е прекурсор на витамин А. Те също така съдържат калий - той участва най-вече в баланса на течности, както и регулацията на кръвното налягане.
Още за съставките?
Не може да пропуснем авокадото - то е богато на полезни мазнини. Съдържа не само полезни мазнини, но и витамини А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Мазнините, които съдържа са главно мононенаситени, като основната е олеиновата киселина, която намалява възпалителните процеси. Те помагат и за абсорбирането на полезните вещества в зеленчуците, тъй като мастно разтворимите витамини A, D, E и K имат нужда от мазнини, за да се абсорбират. Авокадото също така е богато на антиоксиданти.
Добавяме и нахут - той предоставя протеин, минерали и фолиева киселина. Нахутът е богат на желязо, което е чудесно допълнение към рецептата. Както и на холин.
В рецептата разчитаме и свежи подправки, зеленчуци, различни вкусове и допълнение от чуден сос (според вкуса на всеки!)
Нека да обсъдим и няколко лесни стъпки към пълноценно и разнообразно хранене
Ако по някакъв начин трябва да дефинираме пълноценното и разнообразно хранене, то може да използваме следния израз: “богата на хранителни вещества, правилно приготвена, истинска храна”
Почти всеки човек, който започва да се храни здравословно, залита към към суперхрани и храни на прах, но истината е, че рядко имаме нужда от тях, за да се чувстваме добре.
Разбира се, че модернизацията е нещо хубаво и това да се опитват нови храни е вълнуващо и интересно, но няма нужда да бъде основата на едно здравословно хранене.
Нека си припомним някои важни неща: Неслучайно сме родени, където сме.
Тялото има нужда от МЕСТНА храна - от нещата, които растат на нашата земя. Които нашите предци са яли. Нещата, за чието преработване имаме нужното генетично предразположение и ензими. Може смело да кажем, че ние имаме нужда от повече ябълки, отколкото манго.
Тялото ни има нужда от СЕЗОННА храна. От такава, която е узряла, точно когато трябва. Сезонната храна е най-подходяща за тялото ни и не е случайно, че през лятото храните съдържат повече вода и са хидратиращи (например краставици), а през зимата са по-тежки, мазни и нишестени.
ИСТИНСКА и качествена храна! Според личните ни условия - това е важно уточнение! Всеки има различен живот, възможности и време - важното е да правим най-доброто в дадения момент за себе си!
Сезонни и истински зеленчуци - какво по-хубаво от разнообразието? Колкото повече различни видове, толкова повече витамини & минерали и разнообразна чревна флора - те хранят добрите ни бактерии. Колкото по-мръсни и криви, толкова по-полезни са (да, това е факт и е добра идея да им даваме шанс по пазарите).
Разнообразие от източници на протеин, които да разнообразяваме. Качествени въглехидрати, които да зареждат тялото ни.
Да не прекаляваме с възпалителните храни като растителни рафинирани мазнини. Балансът между Омега-6 и Омега-3 е много важен, а в днешно време преобладава грешната страна.
Да приготвяме правилно храната (накисване, покълване и ферментиране), тъй като фитатите, лектините и ензимните инхибитори могат да попречат на абсорбирането на минералите.
Да се замислим защо заменяме едно нещо с друго? Какво ни дава ядковото мляко например, ако то е пълно с 3-4 добавени гуми за сгъстяване?
Да си задаваме въпроси. И да питаме как тялото ни се чувства?
Пълнен сладък картоф
Време за приготвяне: около час
Трудност: лесна
Порции: 2
Съставки:
- 2 сладки картофа
- 2 шепи нахут
- 1 бр авокадо
- 5-6 бр чери домати
- пресен магданоз
- пушен червен пипер
- сол
- черен пипер
- конопено семе, ядки или семена
Сос:
Вариант 1: класически млечен или веган “млечен”
- кисело мляко (може да се замени с безмлечен вариант)
- копър
- чесън
- сол, черен пипер, лимонов сок
Копърът се нарязва на ситно и всички съставки се смесват в купа
Вариант с кашу:
- 50 гр кашу, накиснато за 1-2 часа
- 50 мл вода
- лимонов сок
- сол
Всички съставки се блендират до хомогенна смес
Вариант 2: песто
- 50 г босилек
- 50 г зехтин
- 50 г пармезан
- 30 г кедрови ядки или орехи
Всички съставки се блендират до хомогенна смес
Приготвяне:
- Изпечете сладките картофи във фурна или air fryer като ги оставите цели и само ги почистите - обикновено отнема поне 40 минути, но зависи от размера им. Проверете с клечка или нож
- Намачкайте авокадо в купичка, като добавите нарязани чери домати и малко лимонов сок
- Може да използвате нахут от консерва или сварен, като в купа го смесите с малко зехтин, сол, черен пипер и пушен червен пипер. Запечете на тиган или в air fryer до златист загар
- Разполовете картофите с нож и добавете пълнежа
- Поръсете с пресни подправки (например магданоз), кълнове и по желание семена или ядки; залейте със соса
Допълнителни идеи за добавки:
- бланширани броколи или карфиол
- глазирани моркови
- хумус
- печено цвекло
- бъркани яйца или тофу
всичко, което обичате ;)