DSC 9557

Рецепта за протеинови палачинки

06.03.2024 12:00 0 0

Изключително лесни протеинови палачинки - подходящи за закуска или следобедно хапване. Те са богати на протеин, без глутен и наслада за всички сетива. А защо не и с конкретен вкус - какво ще кажете за шоколад, солен карамел, плодове, ванилия или друго любимо?

Защо са подходящи?

Тези палачинки са богати на протеин и съдържат над 40 грама в порция! Разбира се, ако изчислите с точните марки и съставки, които използвате, ще разберете точното число! Протеинът е градивната част на тялото и е много важно да си набавяме достатъчно. Обикновено солените закуски са по-добър вариант, особено за кръвната захар, но избирайки сладка закуска и правейки я богата на протеин, полезни мазнини и бавни въглехидрати, може да се насладим на сладкия вкус, без притеснения как ще повлияе на тялото.

Какво да използвате?

Изберете пасищни яйца, овесено брашно без глутен, любимо мляко по избор.Основната звезда в рецептата е протеина на прах - изберете възможно най-висококачествен, като суроватъчен протеин или растителен (веган) такъв, като например грахов. Бихте могли да използвате протеин с вкус (ванилия, шоколад и т.н.), за да имат палачинките вкус, но тъй като тези протеини са обикновено овкусени с изкуствени подсладители и аромати, като например сукралоза. Поради тази причина, ако изберете палачинките да имат вкус, например шоколад, им добавете какао на прах.

Завършете с топинг, който обичате - например свежи плодове, като е изключително важно да са сезонни, нещо хрупкаво като ядки или гранола и по желание йогурт - българско кисело мляко, кокосов йогурт или друга веган алтернатива по избор, ако избягвате млечните продукти.

Нека си поговорим малко повече и за закуската. Как да балансираме закуската и какво да изберем?

Чували сте колко е важна закуската, нали? Особено когато човек е решил да се храни здравословно. Как обаче да постигнем баланс с нея?


Ето ги и различните макронутриенти и конкретни идеи как да си ги набавим:

Протеин: яйца, млечни продукти (кисело мляко, крема сирене, извара, кашкавал и други), месо, рибни продукти (пушена сьомга, риба тон), протеин на прах (като колаген), органно месо (пастет от черен дроб) & растителни източници като бобови, ядки, семена

Въглехидрати: плодове (според сезона), кореноплодни зеленчуци (сладък картоф, моркови), овесени ядки (правилно приготвени - накиснати), зеленчуци (зеленолистни, кръстоцветни и т.н. - отново според сезона), гранола, мед, кленов сироп

Мазнини: авокадо, кокос (масло, паста, мляко и т.н.), маслини, зехтин, масло, ядки (правилно приготвени - накиснати), млечни продукти, какаово масло (шоколад) и други

Чрез комбиниране на тези макронутриенти (протеин, въглехидрати, мазнини), успяваме да покрием и нуждите си за другите необходими вещества за тялото като например витамини, минерали, фибри и антиоксиданти! Източниците на самите храни, както и тяхната “биодостъпност” са по-важни от калориите като число. 100 г въглехидрати от зърнена закуска не са същите като 100 г въглехидрати от зеленчуци.

Още практични стъпки:

➱ да не пропускаме нещо - често в закусата преобладават въглехидратите и пропускаме протеина или пък преобладава протеинът (яйца) и пропускаме източниците на въглехидрати

➱ минерали и електролити - например щипка морска сол за допълнителни минерали

➱ разнообразието! - колкото и да обичаме да повтаряме любима закуска е от ключова важност да разнообразяваме

➱ да сме подготвени - списъците за пазаруване или идеите за няколко дни напред са супер инструмент за по-лесно планиране и разнообразие в храненето

➱ да сме отпочинали - добрият сън е важен за кръвната захар и колкото и балансирана да е закуската ни, в крайна сметка има и други важни фактори

А сега да преминем към рецептата! Непременно я опитайте, защото е пристрастяващо вкусна!

Протеинови палачинки 

Време за приготвяне: 10 минути

Трудност: лесна

Порции: 1

Съставки:
1 яйце

  • 30 г протеин на прах
  • 50 г овесено брашно
  • 10 г кокосово брашно
  • 50 мл кокосово мляко (или друго по избор)
  • 1 с. л. кленов сироп (10 г)
  • топинг по избор - йогурт, плодове, ядки, гранола

Приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в купа
  2. Добавете млякото последно - стремете се към гладка консистенция
  3. В намазнен тиган оформете малки палачинки
  4. Гответе на умерена температура до златист цвят, като обърнете
  5. Сервирайте с любим топинг - йогурт, пресни плодове, ядки, гранола и т.н.

* Може да пропуснете подсладителя, ако изберете овкусен протеин (за предпочитане обаче използвайте неовкусен)

** Може да се наложи да добавите повече или по-малко течност - за суроватъчен протеин, е нужно около 60 мл мляко, но за веган протеин може да има нужда от повече (около 100 мл)

*** Идеи за вкусове (добавете към сместа):

  • шоколад - какао
  • ванилия - бурбонска ванилия на прах
  • солен карамел - нарязани фурми & хималайска сол
  • плодов - любими сезонни плодове

 

Рецептата съдържа около 500 калории и над 40 грама протеин (без топинги) - за точност изчислете спрямо продуктите, които използвате като марки.