DSC 1610

Рецепта за питка

18.12.2024 12:00 0 0

Пухкава въздушна питка на конци! Коледно вълшебство, което е чудесно допълнение към всяко празнично ястие!

Време за приготвяне: 2 часа

Трудност: средна

Порции: 10+

 

Съставки: 

  • - 240 мл мляко (краве или алтернативно, например кокосово)
  • - 240 мл газирана вода Devin, на стайна температура
  • - 1 пакетче суха мая или ½ кубче прясна
  • - 850 г брашно
  • - 220 мл мазнина, например зехтин
  • - 70 г захар - тръстикова, кафява или кокосова
  • - 1 с. л. сол
  • - 1 жълтък за намазване

 

Приготвяне:

  1. 1) Смесете млякото и водата до еднородна смес. Добавете захарта, маята и 200 г от брашното
  2. 2) Разбъркайте добре и оставете за около 10 минути, докато започне да набъбва
  3. 3) Добавете останалото брашно, мазнината и солта
  4. 4) Замесете тесто
  5. 5) Разделете на 2 или 3 части и разточете на правоъгълник
  6. 6) Намазнете или набрашнете плота предварително
  7. 7) Нарежете правоъгълника на 10-12 триъгълника по диагонал и навийте като кифличка
  8. 8) Поставете в намазнена тава
  9. 9) Оставете на топло да втаса - доста бързо удвоява размера си
  10. 10) Намажете с жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор. Проверете след около 10-15 минути и покрийте с хартия или алуминиево фолио, за да не изгори
  • 11) Печете около 40 минути
  • 12) Изчакайте да се охлади