Мария Попова За Статия Април 2

Родителят - учител или приятел по пътя към изграждането на отговорна личност към природата и опазването й

30.04.2024 12:00 0 0

Да си признаеш, че като родител си допуснал грешки в стремежа си да научиш децата да бъдат добри личности, не е срамно. Понякога свръх амбицията ни пречи, понякога искаме те да са безгрешни, понякога искаме те да не страдат. А понякога просто трябва да им вярваме повече.

Ето и моите 5 осъзнатости като родител, който копнее децата му да бъдат отговорни към природата:

Примерът като най-добър учител - понякога забелязвам как дъщеря ми, която е на почти 7 години просто наблюдава всичко, случващо се около нея. В тези моменти дори не задава въпроси. Това е онова вродено детско любопитство, което разкрива нови случки, емоции и постъпки. И тогава не е важно да повториш 100 пъти, че хартията се изхвърля в синия кош, достатъчно е просто да го направиш. 

Рисунката като най-добър учител - Много обичам с децата да рисуваме образи, мечти, пространства, гори, полета, морета, но не на лист хартия, а в съзнанието ни. Осъзнавам, че колкото повече “рисуваме”, толкова по-упорито те търсят отражението на своето въображение в материалния свят. И точно заради това сякаш естествено придобиват навика да пазят тази картина, която могат да докоснат, усетят, помиришат, съзерцават. Да пазят картината, наречена природа.

Играта като най-добър учител - Бързаме, доста често бързаме с това да могат да четат, смятат, да владеят два езика. А всъщност именно играта учи детското сърце да иска да тича към нови хоризонти, да разпознава чувството на щастие, да го копнее и желае. Да разбира, че светът около нас е създаден да ни радва, а за да го прави, трябва да го пазим. И точно тази грижа учи децата на взаимност - нещо толкова ценно както в отношенията между хората, така и в отношенията между нас и природата.

Свободата като най-добър учител - Природата е свобода, децата трябва да познават какво е усещането да потопиш крачетата си в студената рекичка в планината в някой летен ден, да скочиш в снежна пряспа, да береш цветя от поляната на село. Точно тази свобода и опазването й, ще накара нашите зачервили бузки деца, след изпита бутилка DEVIN Изворна да я изхвърлят в жълтия кош, за да може от нея да се произведе рециклирана бутилка. 

Родителят като най-добър ПРИЯТЕЛ - Все си мисля, че ние като родители може трудно да бъдем учители. Ролята на приятел носи толкова по-голяма стойност в изграждането на личност с добри навици като например правилното рециклиране на отпадъците или възприемането на природата не като даденост, а като дар. Защото детското сърце помни онези моменти, в които сте тичали ръка за ръка по широката поляна, споделяли сте игри на топка, строили сте замъци на бреговете на чистото море. Някак детското сърце ще иска да ги запази и повтори.

Да възпитаваме децата си чрез позитивни емоции е най-добрият начин да изградим отговорни личности.