Cover Photo

Родопите са на път да станат любимата планина за маратонски бягания

18.06.2024 12:00 0 0

Емилия Цонева е сред организаторите на най-мащабните и атрактивни маратонски бягания у нас. Вече ви разказахме за нея и ултрамаратонското състезание К3 ULTRA, което се провежда всяка есен в красивите Родопи, a тази година на 28 септември ще се проведе неговото шесто издание.

Тази година обаче Емилия застава и зад организацията на чисто ново събитие за любителите на бягането - Rhodo Rock Running, което се случи в любимата ни планина - Родопите. Ние от Devin заставаме с нашата подкрепа и зад този спортен празник за любителите на бягането, който се проведе на 8 юни с начална точка - чудният Момчилград.

Не можем да пропуснем възможността да помолим Емилия да ни разкаже за състезанието, за безкрайния ентусиазъм и отдаденост да се посвети на такова мащабно събитие и да се обясни за пореден път в любов на магнетичната Родопа планина.

Вашият ентусиазъм е наистина неизчерпаем. Отново стоите зад организацията на мащабно събитие за бягане - Rhodo Rock Running. И отново в красивите Родопи! Как се реализира тази хубава идея и кой ви помогна?

Здравейте и благодаря за милите думи. Идеята за Rhodo Rock се зароди в средата на миналата година, когато ние, организаторите на K3 ULTRA и нашите колеги и приятели от iRun получихме покана от Община Момчилград за организирането и провеждането на състезание в района на Момчилград. Като организатори на ултрамаратони в други населени места виждаме положителния ефект, който оказват те върху градовете-домакини и сме щастливи, че от община Момчилград също са го забелязали. И така на 8 и 9 юни случихме първото издание на Rhodo Rock Running, което за наша радост постигна голям успех.

 

Какво е най-важното, което трябваше да знаят хората и участниците за Rhodo Rock Running – освен трите маратонски дистанции виждаме, че бе предвиден и поход за любители, както и детско бягане?

Като организатори на ултрамаратони с богат опит ние знаем, че е важно да има като се казва “за всеки по нещо”. Създавайки трасета на Rhodo Rock, се водихме от тази идея и затова подготвихме 3 дистанции с различни дължини и денивелация, които да са подходящи както за начинаещи бегачи, така и за спортисти с голям ултрамаратонски стаж. Разбира се, нямаше как да пропуснем най-важните участници - децата. Ние се стремим да възпитаваме у следващите поколения отношение към спорта и почит към природата, а детският маратон е крачка в тази посока.

 

Другият голям ултрамаратон, който организирате е K3 Ultra. Какви са основните разлики с Rhodo Rock, който стартира в Момчилград?

Може би основната разлика между двете състезания е, че Rhodo Rock е инициатива на община Момчилград, докато при K3 ULTRA е въпрос на организаторско решение да се провежда в Златоград, защото там са нашите корени. Имахме идея да създадем нещо значимо за нашия роден град, което да привлече повече посетители и да покаже неговия неповторим чар. След вече шест години сме щастливи да видим, че Златоград и околността му привличат все по-голям интерес и бегачи от над 15 държави всяка година, а събитието успешно утвърдихме като едно от най-мащабните спортни събития в страната.

 

Колко човека се включиха в първото издание на Rhodo Rock?

В първото издание на Rhodo Rock участие взеха 300 бегачи на трите трасета, а участващите на детското трасе бяха повече от 80. С тези цифри можем да заключим, че дебютът беше повече от успешен и сме уверени, че участниците с вълнение очакват неговото следващо издание. Знаем колко сериозно подхождате към пунктовете за подкрепяне и хидратация на състезателите – как бяха разпределени те на Rhodo Rock Running? Подкрепителните пунктове са изключително важна част от ултрамаратона. Не само защото освежават и зареждат състезателите, но и когато се наложи предлагат медицинска помощ и психологическа подкрепа. За трите дистанции бяха предвидени 5 подкрепителни пункта като по традиция от К3 ULTRA на последния пункт на финала бяхме предвидили така любимите родопски специалитети - пататник, клин, сармички и други вкусотии.

 

С какво ви плениха Родопите, че с такова желание ги превръщате в най-любимата планина за бегачите?:)

Родопите ни пленяват със своята уникална красота и мистика, които проникват във всяка част от планината. Тяхната разнообразна природа - от гористи върхове до кристално чисти водни извори и плътни иглолистни гори, прави Родопа идеално място за бягане. Тук всяка стъпка е едновременно предизвикателство и наслада, което прави тази планина любимо място за бегачите. Всяка част на Родопите е различна, а този регион има невероятни красоти, различни от тези в златоградския район. Изключително интересни феномени могат да бъдат видени като Каменна гора, откъдето идва и името на състезанието - Rhodo от Родопи и Rock като скала.

 

Като споменахме хидратацията, специалисти и лекари вече слагат акцент, че освен достатъчното количество вода, е още по-важно и каква вода пием. Смятате ли, че хората и бегачите у нас вече имат тази култура и разбиране?

Хидратацията е изключително важен аспект от спортната активност и общото здраве на човека по принцип. Относно културата на пиене на вода и разбирането за качеството на водата според мен статистиката е по-скоро позитивна. На първо място, хората в България вече са осведомени за важността на достатъчното хидратиране, особено при физическа активност като бягане и участие в ултрамаратони. Водата играе критична роля в регулирането на температурата на тялото, поддържането на електролитния баланс и предотвратяването на дехидратация. Ние в K3 Ultra вече шест години избираме нашите състезатели да пият вода Devin, защото сме се убедили в нейното високо качество и полезни съставки. Тя е богата на минерали и електролити, които помагат за поддържане на електролитния баланс и хидратацията на организма при интензивното физическо натоварване.

 

И за финал: Какво ново да очакваме от шестото издание на K3 Ultra?

Стана традиция всяка година да изненадваме състезателите с нещо различно и вълнуващо. Тази година създадохме високо интензивна дистанция, с която предизвикахме най-добре подготвените бегачи. Дистанцията кръстихме GEOPS PROFI. Нейната дължина е 20 км, а положителна денивелация е 1000 м. По трасето няма да има подкрепителни пунктове и контролното време ще бъде 3 часа. Маршрутът на GEOPS PROFI се движи изцяло по границата между България и Гърция и комбинира приказни гледки с висок адреналин. Използвам възможността да поканя Вашите читатели да изживеят магията на K3 ULTRA. Тази година събитието ще се проведе на 28 септември, а съпътстващи събития ще има на 27 септември и 29 септември, когато за шести път заедно ще засадим дръвчета благодарение на нашата зелена кауза. Запазете си последния уикенд на септември и елате в Златоград!