Lyfefuel 8Lvvbtvbou Unsplash

Супер форма със спорт на открито, част II

24.06.2024 12:00 0 0

След като вече ви запознахме с предимствата на това да спортувате навън, нека продължим с още спортни приключения, с които да влезете в идеална форма. И преди да ви представим ползите и удоволствието от още спортове, които да практикувате на открито, бихме искали да ви дадем 3 мотивационни съвета за този вид тренировки. Защото винаги съществува риска от отказването и понякога малко подкрепа и мотивация ще са ни от полза.

Първо – изберете спорта на открито, който най-вече ви допада. Ако не ви харесва, може да се откажете много бързо и това да провали плановете ви за влизане във формата. Пробвайте няколко спорта – ако сте се спрели на колоездене и нямате колело – вземете назаем от приятел и вижте как се справяте.

Второ – не се надценявайте. Прецизирайте целите, които си поставяте. Ако изберете например тичане, не се втурвайте в амбициозни планове как ще изтичате 5 км. първия ден. Напълно невъзможно е. Дори първия ден само да ходите и леко да подтичвате – това е страхотен старт. Трето – направете си график. Много е важно да изберете времето, кога и колко ще спортувате. Заложете плюс минус 10-15 минути. Спортуването на открито винаги може да отнеме повече време – да срещнете съсед, да тренирате с приятел и да се отплеснете в разговор – и изведнъж графика ви за деня да отиде на кино.

След като миналия път ви запознахме с бягането, колоезденето и гребането – сега продължаваме.

Фитнес на открито

Страхотно предимство на фитнеса на открито е, че той е безплатен. В големите градове, а и не само, вече има много фитнес площадки, оборудвани с уреди, които са в добро състояние и се ползват активно.

За да сте сигурни, че тренирате правилно, спокойно може да следвате различни серия упражнения, показани от професионалисти в YouTube. А и вече, не малко треньори водят фитнес упражнения на открито.

Изключително важно е да съобразите облеклото си с тренировките на открито. През студените месеци трябва да сте добре облечени, защото за разлика от аеробните (кардио) упражнения, като тичане или колоездене, тук упражненията са по-статични. През лятото не трябва да забравяте да слагате слънцезащитни продукти върху кожата, защото дори и в градски условия спорта на открито може да доведе до слънчеви изгаряния.

Едно от големите предимства на фитнеса на открито е, че там може да срещнете много трениращи хора и по-лесно, отколкото във фитнес залата, да направите контакт да обменяте опит и да сверявате постигнатите резултати.

Като част от тренировъчния режим влизат и много упражнения със собствено тегло (за което ще може да видите повече информация в следващия спорт, за който ще ви разкажем), като лицеви опори, клекове, бърпита, напади и още. Скачането на въже също се включва и то доста успешно в този тренировъчен цикъл.

Упражнения със собствено тегло. Калистеника

Тенденцията Bodyweight Training или Упражнения със собствено тегло набират все по-голяма тенденция през последните години. В този случай спортуващия не използва тежести, а само през собственото си тегло натоварва и развива различни мускулни групи.

В случая не са нужни дори и фитнес площадки, а са нужни например пейките в парка, дървета (техните стволове) или улични лампи. При калистениката (която на гръцки език означава „добра сила“) е малко по-различно, там е подходящо (но не задължително) е да се тренира на уреди на открито, като най-важния инструмент е успоредката.

Важно да се отбележи е, че упражненията със собствено тегло буквално преобразяват тялото ви при сериозно и редовно трениране.

Този спорт е много подходящ за начинаещи. Той работи за всички основни мускули (най-вече гърдите, гърба и ръцете), като основна характеристика и предимство е, че натоварва интензивно няколко мускулни групи наведнъж. Тази едновременна работа на различни мускули води до изгарянето на повече калории, отколкото при много други спортове.

Калистениката и упражненията със собствено тегло рязко подобряват гъвкавостта на тялото и заздравяват гръбните и коремните мускули и така помагат при гръбначни проблеми като протрузии и дискови хернии.

Ветроходство

Когато хората чуят ветроходство си представят скъпи яхти, бели обувки, лукс и много пари. И никакъв спорт.

Всъщност това изобщо не е така. Можете много лесно да се научите да управлявате лодка с платна, а защо не и яхта някой ден.

Това е напълно постижимо в много градове в България. Всъщност във всеки средно голям водоем – язовир или езеро и разбира се – в морето, можете да практикувате ветроходство.

Например в язовир Искър, на броени минути от София, може да се запишете на курсове и да се научите да управлявате лодка с платна. Учебните лодки са малки, така наречените еднотипни лодки, и всички уроци са много лесни и интересни.

Това не е скъпо и непосилно удоволствие и няма ограничение за възрастта. За децата е страхотно удоволствие, а уроците в школите по ветроходство се провеждат при напълно взети мерки за безопасност.

Ще се научите на много нови неща и най-вече как да превърнете вятъра във ваш приятел. Ще знаете какво е поворот, разлика между състезателно и круизно ветроходство, ще се научите да правите възли с въжета, как се плава срещу вятъра. А за по-напредналите – ще влезете на дълбоко като вдигане и прибиране на спинакер, поворот с форедевинд и още куп интересни умения.