Приготвянето на вечерята може да бъде лесно и приятно занимание, а резултатът да е адски вкусен, дори и без сериозни кулинарни умения
Приготвянето на вечеря след дълъг и изтощителен ден, не е най-чаканото и предпочитано занимание. Въпреки лесните опции за онлайн поръчка на храна, не трябва да пренебрегваш грижата за собствения организъм, дори и да предпочиташ да прекараш вечерта на дивана.
Именно вечер имаш най-голяма нужда от енергията, която порция здравословна храна може да ти даде, за да възстановиш изразходваното през онези 8+ часа в офиса или в движение. Ако научиш някои бързи и здравословни рецепти, които безпроблемно може да си приготвиш, готвенето ще се превърне в забавно и леко занимание. И ще ти спести пари.
За начало, може да изпиеш една чаша минерална вода, за да хидратираш организма си и после да запретнеш ръкави – представяме ти три предложения, които хора, дори и без опит в кухнята, лесно биха приготвили.
1. Питателна салата с риба тон
Какво по-лесно от салата? Освен елементарна за приготвяне, тази салата е здравословна и вкусна, защото съдържа всички елементи на една разнообразна вечеря. А и рибата винаги е за предпочитане за последно хранене през деня.
Основното в случая е да имаш всички важни компоненти на питателното хранене – протеин (това е рибата – лека, но хранителна и пълна с полезни вещества), салата, която придава усещане за обем и дори визуално те кара да чувстваш, че си ял повече, мазнина или лек въглехидрат за допълнителна хранителна стойност – това могат да бъдат ядки, семки, царевица, булгур, крутони или дресинг. Завършваме с още свежи зеленчуци за вкус.
В този случай ти предлагаме да заложиш на салата с риба тон и царевица, защото комбинацията е проста, лесна и вкусна. За 4 порции ти трябват 2 зелени салати, 2 консерви риба тон, 150-200 грама царевица от консерва, десетина чери доматa, 1 краставица, зехтин (ако си по-голям непукист, можеш да използваш този, в който е киснала рибата), сокът от 1 лимон и сол на вкус.
Почти всички продукти са заменими и можеш да ги избереш според вкуса си – пиле вместо риба, ядки вместо царевица и т.н.
Начин на приготвяне: Режеш, бъркаш всичко, сервираш и се наслаждаваш на вкусната вечеря и спестеното си време.
2. Пилешко с броколи
Комбинацията пилешко с броколи е перфектен пример за добра, стабилна и полезна за теб (и семейството ти) вечеря. Въпреки че отнема малко повече време от салата, рецептата е лесна и не изисква да имаш кой знае какви кулинарни умения. Това, което ти трябва само, е една приставка за готвене на пара и желание.
За рецептата ще са ти необходими половин килограм бяло пилешко месо, една глава броколи (около 500-600 гр), 1 по-голям морков, 2-3 супени лъжици заквасена сметана, сол, черен пипер и малко мазнина.
Нарежи месото на кубчета и го сложи в дълбока тенджера със студена подсолена вода, която след това се слага на котлона да заври. Върху тенджерата постави приставката за готвене на пара и в нея сложи нарязаните броколи и морков. Те ще започнат да се готвят, когато водата заври. Броколите ще бъдат готови след около 5 минути на парата, така че когато започнат да омекват, ги махни от огъня. Трик за напреднали: след като ги махнеш от парата, „шокирай“ броколите със студена вода, за да запазят свежия си зелен цвят. На месото ще му трябва още малко време, за да е почти сварено.
След това, сложи за кратко в загрят тиган с малко мазнина месото, броколите и морковите. Добави заквасената сметана и разбъркай хубаво. Подправи със сол, черен пипер и евентуално друга подправка по твой избор. Остави ястието на огъня да се сгъсти, до получаване на по-гъста и приятна консистенция. Броколите трябва да останат леко хрупкави, а месото да е меко и сочно.
Ако не си фен на сметаната, можеш вместо това да подправиш със зехтин, лимонов сок и сол – диетична алтернатива за дресинг, но също толкова вкусна.
3. Салата с пилешко и авокадо
Тази салата освен лесна, е и изключително хранителна. Пилето набавя протеин, а авокадото дава полезни мазнини на организма, от които той черпи енергия. С малко зеленчуци, резултатът освен здравословен, е и много вкусен.
За целта ти трябват 500 гр. пилешки гърди, 4-5 авокадота, 2 домата, връзка пресен зелен лук, 100 гр. маслини, малко зехтин, сок от половин лимон, сол и връзка магданоз. Пилешкото се нарязва на парчета и се вари за около 15 минути. През това време режеш авокадото на средно големи кубчета, доматите също, лука и магданоза – на ситно. Слагаш всичко в голяма купа, поливаш със зехтин и лимонов сок, подправяш със сол и добавяш маслините. Накрая разбъркваш и вечерята е готова.
Може да добавиш чаша бяло вино за разкош. А ако ти предстои важен ден, само минерална вода, за да си достатъчно свеж и готов за всички предизвикателства, които той може да ти поднесе.
Тези минути в кухнята си струват, повярвай ни. Най-малкото, за да си дадеш време само за себе си и да разкараш цялото натрупано напрежение, докато се мотаеш в кухнята.