Pexels Pixabay 416528

Урологът д-р Николай Милушев съветва каква вода да пием за здравето на бъбреците

03.07.2024 12:00 0 0

Един от важните навици, които е добре да имаме през целия си живот, е навикът да пием редовно вода!

Приема се, че достатъчна хидратация за човешкия организъм се постига при дневен прием на 30 – 35 мл вода на кг телесно тегло. Това означава, че човек с телесно тегло 60 кг би следвало да приема от 1800 до 2100 мл вода. А друг с тегло 90 кг – между 2700 и 3100 мл вода за ден. Естествено, приемът на течности трябва да бъде съобразен с околната температура и влажност, както и с физическата активност на конкретния човек.

Ето и няколко универсални съвета от значение за доброто урологично здраве:

  1. - Пийте достатъчно и чиста вода – без добавена захар и подсладители. Някои от подсладителите могат да бъдат противопоказани за бъбречни и урологични заболявания.
  2. - Избягвайте прекалената консумация на кофеин и алкохол, тъй като те имат силно диуретично действие, което води до прекомерна загуба на вода и електролити, необходими за правилното функциониране на организма.
  3. - Следете цвета на урината си – тя не бива да бъде тъмно жълта, защото това е сигнал за дехидратация.

Обезводняването и бъбречната функция

При обезводняване на организма бъбреците се опитват на всяка цена да запазят наличната вода и минералните соли, като концентрационната им способност работи на максимална степен. Това води до отделяне на малко количество силно концентрирана урина, която причинява химическо дразнене на лигавицата на пикочните пътища, образуване на кристали и малки песъчинки. Забавеният поток на урината е предпоставка за развитие на бактерии, за които тези вещества са хранителна среда. Така недостатъчният прием на вода води до три основни риска: възпаление, образуване на камъни, развитие на уроинфекции. Тези рискови фактори са в основата на много заболявания на отделителната система – бъбречно-каменна болест, хроничен пиелонефрит, хроничен цистит и невромускулна дисфункция на пикочния мехур.

По принцип съветвам пациентите да следят честотата на уриниране: да не е по-рядко от два-три часа, и цвета на урината – да бъде прозрачна или съвсем бледо жълта. Ако забележат отклонение от тези фактори, би следвало веднага да приемат 400 – 500 мл вода. Като съвет към пациенти с урологични проблеми можем да обобщим, че осигуряването на добра диуреза е предпоставка за успешно лечение и превентиране на усложнения при много от заболяванията на отделителната система.

На помощ: минералната вода

Минералните води са различни по състав и можем генерално да ги разделим на високо минерализирани и ниско минерализирани. Препоръчителни за ежедневна употреба от здрави хора и пациенти с урологични заболявания са ниско минерализираните води (с общо минерално съдържание под 250 мг/л.). Това води до намаляване на риска от образуване на песъчинки и камъни в пикочните пътища, подобрява бъбречната функция и запазва алкално-киселинното равновесие и водния баланс на организма. Достатъчният прием на вода води до добър уринен поток в пикочните пътища и превентира развитието на болестотворни бактерии.

Избор на вода при уратни и оксалатни камъни

Ако до момента пациентите са приемали чешмяна или вода с друг минерален състав, препоръчвам поетапно да включат друга вода – например минерална вода DEVIN. Общото съдържание на минерали  в минерална вода DEVIN е 226 мг/л, което я класифицира като ниско минерализирана. Затова и ежедневният прием на тази минерална вода е добър начин за набавянето на част от хранителните минерални потребности. При включване на минералната вода DEVIN съветът ми е през първите няколко дни да се приема половината от препоръчваното дневно количество, след което постепенно да се достигне цялото. Така на организма се предоставя възможност да се адаптира към променения прием на минерали. Мнението ми е, че минерална вода DEVIN е подходяща за хора, страдащи от уратни и оксалатни камъни. Тези два вида бъбречни камъни се образуват в кисела среда (рН 5,4 – 6,6), поради което ниската минерализация и алкалната реакция (рН 9,6) на минерална вода DEVIN са много подходящи. Цели се алкализиране на урината и елиминиране на условията за образуване на кристали, съответно – песъчинки и по-големи камъни, от излъчваните с урината химически съединения. Препоръчителният прием е около 30 мл/кг телесна маса и достигане на адекватна за конкретния човек диуреза с относително тегло на урината – 1010 – 1012. Количеството консумирана вода се индивидуализира и може да бъде намалено до към  600 – 800 мл/ден – ако е налице друг придружаващ здравен проблем: нарушено функционално състояние на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и ако пациентът е с отоци или хипертония. След провеждане на бъбречна литотрипсия – специален метод за апаратно разрушаване на камъни с ударни вълни – се препоръчва дневното количество минерална вода да се приеме по-форсирано и на по-големи порции: на гладно 3 – 4 пъти през деня, за да се улесни експулсирането на фрагментите от разбития при процедурата камък през пикочопроводите и долните пикочни пътища.