Shutterstock 186078752 Min

За ефективен спорт трябват още три неща – храна, вода и воля

16.01.2023 12:00 1 0

Приемай вода редовно, спортувай и спазвай хранителен режим в здравословните за теб граници. Като изучиш тялото си и какво е полезно за него, ще можеш да му дадеш точно това, от което има нужда.

Всички сме чували приказката за неволята – един човек останал сам в гората със счупена кола, викал неволята, викал, викал, но никой не се обаждал. Накрая се наложило да я поправи сам. Така е и в живота, всичко се получава с желание и постоянство.  

Такова е мотото на Костадин Зашев - „Тайната на успеха се крие в постоянството, малко по малко.“ 

Професионалният треньор и консултант по хранене от National Academy of Sport Medicine е живото доказателство, че да си спортист не означава да си неук. Константин е ядрен физик по образование, а треньор по душа. Така се стичат обстоятелствата, че завършилият Техническия университет преди време, днес е опитен персонален треньор с над 12 години стаж зад себе си и над 18 000 проведени тренировки.   

„Ако знаеш колко съм се борил с насаденото мнение, че фитнес треньорите са глупави и знаят само да блъскат… И още се боря“, казва той.  

Спорт и още нещо 

Всеки спортист знае, че ефективните физически упражнения вървят ръка за ръка с още две неща – храненето и хидратацията. Тази тройка е най-доброто, което може да следва всеки човек, който иска да се превърне в професионален спортист или просто да се грижи за тялото си. А митовете около тях са безброй. Истории, неверни слухове, измислици за това как и защо, можеш да намериш под всякаква форма в интернет. Но най-правилното в такива моменти е да се вслушаш в професионалист.  

Хиратацията е един от най-важните фактори за доброто физическо състояние и продуктивна тренировка. Константин Зашев споделя, че липсата на достатъчно течности в тялото може да намали енергийните ни нива и да наруши тренировъчния ни режим, да доведе до главоболие, мигрена, болки в мускулите. Дехидратацията се дели на три фази: 

Лека фаза – 3-4% загуба на вода в тялото 

Средна фаза – 7-8% загуба на вода 

Силна фаза – 10% или повече (при нива над 15-20% може да се стигне до фатален край) 

Водата не само е жизненоважна, но стане ли въпрос за диети и хранителни режими – тя е твоят пръв приятел. Ето как да прецениш колко вода трябва да пиеш, за да си здрав. Дневният прием на вода трябва да е около 2,5-3 литра за жените и 3,5-4 литра за мъжете. Но ако искаш да бъдеш точен в мерките, можеш да направиш една бърза сметка по следната формула: 35-40  мл.  х  твоето тегло = перфектното количество вода за твоето тяло. Разбира се, не трябва да забравяш, че това количество трябва да се разпределя равномерно през деня. Най-добре на всеки половин час няколко глътки вода. 

Друг основен виновник за липса на резултати от усилените тренировки, е хапването. Костадин съветва да не прекаляваме със сладкото, макар да е голямо изкушение за всеки. Този вид храни са богати на въглехидрати и мазнини, което автоматично ги прави противник на изваяното тяло. Това обаче не означава, че трябва да го забравяш и никога повече да не опитваш сладичко. Напротив, Костадин смята, че всичко се крие в правилния баланс и е твърдо против диети, забраняващи цели хранителни групи.  

Той съветва да следиш съдържанието на всяка храна и да не се доверяваш на крайните, лишаващи диети. Цялата философия на отслабването се крие в калорийния дефицит - да поемаш по-малко калории, отколкото изразходваш. Затова – пий вода, спортувай и спазвай хранителен режим балансирано и в здравословните за теб граници. Изучи тялото ти и какво е полезно за него, само така можеш да му дадеш това, от което има нужда.