Shutterstock 243042895 Min

5 ски-писти в България, за които вероятно ще чуеш за първи път

13.02.2023 12:00 2 0

Банско, Боровец, Пампорово. Банско, Боровец, Пампорово. И на Витоша за уикенда. Това като че ли е мантрата за ски пистите у нас. Но нима са само те в държава с 37 планини? Не, разбира се. Ски могат да се карат на много места извън топ курортите ни и ние ей сега ще ви разкрием поне 5 от тях:

1. Ски на Карандила

“Карандила” е най-източната ски-писта в страната. По името вероятно се досещате, че става дума за околностите на Сливен, по-точно Природен парк “Сините камъни”. 

Пистата се намира на 950 м надморска височина, има два влека и езеро в съседство. Не че езерото има общо с карането на ски, просто мястото наистина е живописно. 

Особено ако живеете в източната част на страната, “Карандила” е чудесно място за ски, ако не ви се пътува през цяла България до зимните курорти. 

2. Ски до Македония

Както бяхме на най-източната, така леко ще изместим погледа ви към най-западната писта на страната ни - в Осогово, на 20 км от Кюстендил. 

В местността има изградени две писти - една за начинаещи и една за напреднали скиори. Хотели в непосредствена близост до пистите няма, но в съседните Невестино и Кюстендил ще ви посрещнат топло. 

Пистата за начинаещи е дълга 1,3 км и е оборудвана с влек тип „котва“. Скипистата за напреднали е 950 м и има както влек, така и седалков лифт. 

3. Ски на Паничище

Семейният ски-курорт на Паничище всъщност не е непознат, особено за хората с малки деца. Има детски ски писти и влекове, съобразени с възможностите на най-малките. 

Общо местата за каране са 5 – две писти за начинаещи и две писти за по-напреднали, а петата е за ски бягане с дължина 5000 м. Оборудвани са с лифт или влек. Учебната ски писта има седалков лифт и е осветена.

4. Ски на Беклемето

Освен заради прекрасната арка на прохода, на Беклемето си заслужава да отидете и заради ските.В района има 3 писти с влекове за ски алпийски дисциплини. Пистите се поддържат в добро състояние и са подходящи и за начинаещи, и за напреднали. Хотелите в околността предлагат ски гардероби и учители за желаещите.

В Беклемето се намира и най-добрата писта за биатлон и ски бягане у нас.

5. На ски в Узана

След като бяхме на най-източната и на най-запдната писта, време да ви разкажем и за тази, която пък е в центъра на страната - пистата в Узана, Габровски. 

В сърцето на Стара планина и само на 22 км от Града на смеха се намира ски център Узана с надморска височина около 1400 м.

Узана е подходяща за начинаещи скиори. Пистите са осем на брой, с различна дължина, като най-трудната е “Узана Тур” или просто “Пистата при завоя”. 

Накъдето и да поемете през зимата в България, все е хубаво. Само сняг да има.