Shutterstock 1746462788 Min

Топ трендове в спортната индустрия за 2023

03.04.2023 12:00 2 0

През последните години се наблюдава безпрецедентно развитие и разпространение на умни технологии в разнообразни сфери от живота. Спортната индустрия не стои настрана от тази глобална тенденция и дори отправя предизвикателство към атлети и любители на спорта, внедрявайки виртуални устройства и изкуствен интелект, отчитащ множество метрики в ежедневните им тренировъчни сесии.

Какви промени се очакват що се отнася до спортните ни навици и могат ли да се приложат в полза на здравето, предстои да разберем в следващите редове.

Спортове, практикувани през виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR)

Традиционното практикуване на класически спортове започва да отстъпва пред употребата на устройства за виртуална реалност. Благодарение на VR и AR очила, е възможно да тренирате любим спорт, без да се налага да присъствате на тренировка на живо. 

Предимствата на виртуалните спортове се оказват доста привлекателни за млади хора, които имат афинитет към съвременните технологии. А именно:

  • Може да се тренира в комфортната обстановка на дома;
  • Не е нужно да се губи време в придвижване до спортната зала;
  • Лошото време не е фактор, който може да осуети тренировката на открито;
  • Възможно е съвместно трениране с атлети от цял свят.

Най-популярните спортове за виртуална реалност към настоящия момент са колоездене, тенис и голф. 

Възход на е-спортовете и е-атлетите

Ако принадлежите към GenZ поколението, вероятно сте запознати с електронните спортове. Изумително е колко популярни са този тип спортни начинания, както и до каква степен са предпочитани за гледане от фенове по цял свят. 

Според Marketsandmarkets.com електронният спортен пазар е оценен на 694,2 милиона щатски долара още през 2017 г. и се очаква да достигне 2 милиарда щатски долара до 2023 г. 

Още по-удивителното е, че за доброто представяне на хората, взимащи участие в този тип спортове, т.нар. е-атлети, се грижат екипи от професионалисти - треньори, стратези, диетолози и пр. 

Както и да го погледнем обаче, електронните спортове си остават „псевдо“ спортни занимания, които крият риск за здравето на практикуващите ги. Прекарването на 6 до 9 часа пред компютър “спортувайки” с клавиатура и мишка, далеч не се препокрива с идеята за постигане на значителни физически резултати.

Ролята на AI сензорите

Може би най-продуктивната и полезна съвременна тенденция в спортната индустрия е имплементирането на AI устройства за проследяване на различни физиологични метрики. 

Отчетливото измерване и представяне на индивидуални жизнени данни ще помогне на повече хора да открият подходящ тип натоварване. Вече съществуват апликации и устройства, които могат да събират, комбинират и анализират данни за това как спим, какви са нивата на кръвната ни захар, в норма ли е кръвното, стабилен ли е пулсът и т.н. Всичко това може да даде ясен отговор на въпроса от какво се нуждаем и от какво да се откажем в името на доброто здраве. 

Достъпността на този тип метрики се превръща в благословия за всеки професионален атлет и любител на движението и здравословния начин на живот. С тяхна помощ всеки може да персонализира тренировките и режима си на хранене с цел постигане на търсените резултати. 

2023-та година се очаква да постави основите на един нов тип спортно преживяване. Все повече дисциплини ще се сдобиват със своя електронна алтернатива, която ще предостави възможност на хора от цял свят да практикуват или наблюдават любимите си спортни занимания. С помощта на изкуствен интелект и подбраните от него телесни метрики, персонализираните тренировъчни и хранителни режими ще са по-достъпни и коректни от всякога. 

От това до каква степен всеки от нас ще намери начин да съчетава реалното с виртуалното в спорта зависи посоката, в която ще поемат оттук нататък и самите технологии. Затова спортувайте разумно!