Здравейте, Ведри Родители!
Днес ще ви споделим нашите любими рецепти за деца, които могат да се
използват за различни поводи на вашите мъничета и разбира се за най-специалния ден от годината - техният рожден ден!
Както всички знаем - първият избор за храна на повечето деца в редки случаи
са най-полезните за тях, така че с тези рецепти ще се опитаме да съчетаем полезното
с приятното.
Чипс от кореноплодни
За тази рецепта ви трябват 1 картоф, 1 сладък картоф, 1 цвекло, 1 пащърнак и
2-3 моркова. Необходими са ви още ¼ с.л. лук/чесън на прах, 2 с.л. зехтин и сол на вкус.
1. Загрейте фурната предварително на 180°C и застелете две големи тави с хартия за печене.
2. Използвайте подходящо ренде, остър нож или белачка, за да нарежете зеленчуците на тънки кръгчета.
3. Поставете зеленчуците в голяма купа и смесете със зехтина, лук/чесън на прах и разбъркайте внимателно, за да се покрият.
4. Разпределете зеленчуците върху тавите и печете 45-60 минути, или до
златисто кафяво, като ги обърнете по средата на печенето. Извадете от фурната и
оставете да изстине.
5. Подправете със сол на вкус и сервирайте.
Мини пуфчета със сьомга
Закъде без любимото бутер тесто на всички малки и големи… Ще добавим
малко риба и хоп - получават се прекрасни и мнооого вкусни малки пуфчета.
Нужни са: 1 пакет мини бутер тесто, 1 парче прясна сьомга (може да се
използва и пушена или сьомга от кен), ¾ ч. галета, 2 с.л. котидж сирене (може и
майонеза), 1 шепа ситно нарязани зелении по избор (ние често използваме спанак и
див лук).
1. Подгответе си тава с хартия за печене.
2. Измийте и почистете добре сьомгата. Нарежете на малки парчета.
3. В купа смесете сьомгата с останалите съставки.
4. Разстелете бутер тестото и леко го разточете.
5. Разрежете на квадрати с големина по избор.
6. Поставете малко количество в средата на всеки квадрат и прегънете, като
затиснете с вилица краищата.
7. Печете на 200°C за 15-20 минути или докато станат златисти и бухнали.
Плодов пестил
Домашните пестили са чудесна алтернатива на закупените от магазина
желирани бонбони, които имат много добавени химикали. Можете да избирате каквито плодове са в сезон. За нашата рецепта са необходими 5 големи ябълки, 250 гр. пресни ягоди и 1 ч.
изворна вода Devin.
1. Обелете ябълките и ги нарежете на ситно.
2. Почистете и разполовете ягодите.
3. Поставете всичките плодове в тенджера с водата. Поставете капак.
4. Плодовете се варят до омекване и след това се пасират.
5. Застелете тава с хартия за печене и изсипете плодовата смес върху тавата.
6. Разнесете равномерно и на тънък слой.
7. Поставете във фурната и включете, като настроите температурата на 120°C
(Най-добре е да се използва дехидратор на по-ниска температура за по-дълго време).
8. Отворете вратата на фурната с дървена лъжица, за да може влагата да
излиза.
9. Този процес на дехидратиране може да отнеме от 2 часа до 10 часа в
зависимост от вида на плодовете и нивото на влага, останала в сместа.
10. Нарежете и навийте в стреч фолио, за да се запази (Ние съхраняваме в
мазето и в кутия, която е херметически затворена. Така може да престои с години).
Плодов домашен сладолед
Този сладолед ни е любим и го правим често, когато на сина ни му избиват
зъби, а и за да се разхладим в горещите дни.
За тази рецепта имаме нужда от 3-4 банана, 100 мл. ядково мляко по избор, 5-6
фурми за сладост. За по-големите може да се добави и кондензирано подсладено
мляко вместо ядковото, както и парченца шоколад.
1. Обелете и нарежете бананите на парчета и ги пъхнете във фризера в
подходящ съд или пликче. Може и да се вакуумират. (Ако желаете - заредете си и
по-голямо количество, ако ви харесва идеята, за да имате във всеки момент
готовност).
2. Когато парчетата замръзнат - сложете ги в блендер и смелете заедно с
ядковото мляко и фурмите (Ние използваме нутрибулет).
3. Вашият сладолед е готов - насладете му се като го сервирате в малки
купички и споделите с децата си.
Блокчета със спанак и фъстъчено масло за Супергерои
Спирулината и спанакът правят тези блокчета наистина достойни за статут на
Супергерой. Пълна с подхранващи мазнини, фибри, протеини и минерали (като калций
и цинк), това е сладка закуска, която гарантирано ще засити и подхрани вашият малък
суперчовек.
Съставките са: 120 гр. фъстъчено масло без консерванти, 140 гр. фурми без
костилки, ½ чаша изсушен кокос без консерванти, 50 гр. задушен бейби спанак,
замразен на кубчета, 1 с.л. семена от чиа, 1 с.л. конопено семе, 3 с.л. разтопено
кокосово масло и 1½ ч.л. спирулина на прах.
1. Постелете тава за печене с размери 15 х 20 см. с хартия за печене.
2. Поставете размразения спанак, фъстъченото масло, фурмите и кокосовото масло във високоскоростен блендер и обработете, докато всичко се смеси добре.
3. Добавете останалите съставки и обработете отново, докато се получи
хомогенна смес.
4. С лъжица смесете в подготвената тава за печене и заравнете с шпатула или
мокри ръце.
5. Поставете във фризера да стегне за минимум 2 часа.
6. Нарежете на малки парчета. Тъй като това е сурово блокче, то ще започне да
се топи при стайна температура, така че ги съхранявайте във фризера до сервиране