GETS9381 Copy

Животът със синдром на Даун е мисия

21.03.2022 12:00 8 0

Прeз лятото на 2014г се роди дъщеря ни Микаела, със синдром на Даун. Приехме диагнозата като начин на живот с всички радости, които носи появата на едно дете и с всички предизвикателства заради допълнителната хромозома, която притежава Микаела.

Синдромът на Даун не е страшна диагноза, не е болест и не може да се заразите. Това е състояние, с което някои хора се раждат и живеят. Медицината го нарича Тризомия 21 и това е най-честата генетична аномалия. Присъствието на една допълнителна 47-ма хромозомa определя диагнозата синдром на Даун. Синдромът се проявява при всички раси, във всички социални класи и във всички страни по целия свят. В България годишно се раждат около 100 деца със синдром на Даун.

Хората със синдром на Даун ни учат да обичаме повече и да възприемаме живота такъв, какъвто е

Началото е, когато чуеш диагнозата синдром на Даун. За да продължиш напред, са необходими сили, подкрепа, актуална информация, много вяра и воля за качествен живот на цялото семейство. Децата със синдром на Даун в днешно време имат шанс да се развиват, могат да учат, да комуникират и да се впишат в обществото, ако ние като родители ги подкрепяме, вярваме в тях и се борим това да се случи. В България всички трябва да се научим, че хората със синдром на Даун са част от нашето общество и имат права и е редно наравно с всички да участват в него, да бъдат приети такива, каквито сме и всички останали – с предимства и недостатъци. В днешно време с развитието на медицината и с навлизането на ранната детска интервенция /работата със специалисти и подкрепата в семейна среда/ хората със синдром на Даун могат да развиват свои таланти и да са в среда с връстници. Микаела е на 7 години, ходи в масово училище, изключително подкрепяна е ежедневно от учители и обичана от децата. Тя свири на пиано, рецитира и обича изявите на сцена, а скоро и предстои участие и в състeзание по плуване. Обича много силно цялото семейство, кара тротинетка с голямо удоволствие, много обича да хапва палачинки и кюфтета :).

Хоратата със синдром на Даун се раждат с мисия, да ни покажат, че животът наистина е изпълнен с много, много любов и всичко останало е на заден план. Те са изключително чисти, мили и любвеобилни. Микаелка раздава ежедневно любов и прегръдки на семейството, познати и дори на непознати. Така са устроени хората със синдром на Даун, че нямат предразсъдъци, не таят негативни чувства и прощават веднага. Не се притеснявайте да ги заговорите или да общувате с тях, те са много добри и искрени! Това, на което ние се научихме за 7 години е търпение, да се радваме на малките постижения и, че няма напразни усилия, защото рано и по-късно положителните резултати са налице.

Животът до голяма степен зависи от това, как ние го приемаме и как искаме да го изживеем

Често чуваме въпроса: Каква е причината, за да се роди дете със синдром на Даун? Това е един от онези въпроси, на които няма точен отговор. Грешно е да се смята, че причината за синдрома на Даун е: напредналата възраст на майката, воденето на нездравословен начин на живот, ниска култура и образованост, защото фактите опровергават тези митове. И всъщност няма значение причината. Важно е, че всеки човек се ражда на този свят, за да ни научи на нещо. Хората със синдром на Даун ни учат да обичаме повече и да възприемаме живота такъв, какъвто е, без да търсим съвършенство. По-важно е да виждаме какво можем, да се радваме на постигнатото и да вървим напред.

Посланието ни е: Вглеждайте се в предимствата и не търсете съвършенство

„Живот със Синдром на Даун“ показва една по-различна гледна точка, разкрива моменти, в които не вярват много хора – че едно семейство, което живее със синдрома на Даун, може да е щастливо и да развива своето дете, въпреки диагнозата. Че животът със синдром на Даун е възможен и често забавен, въпреки че е изпълнен и с много предизвикателства и борба. Чрез видеоклиповете, които периодично реализираме, показваме че дете със синдром на Даун може да проходи на 1 г. и 1 мес, да говори, да ходи на ясла, на детска градина, в масово училище, да рецитира, да смята, да чете, да свири на пиано, да играе зумба, да плува, да се обучава, да се забавлява, да се развива и да живее пълноценно. Ако познавате родители, на които им се е родило скоро дете със синдром на Даун, им кажете да потърсят фондация "Живот със Синдром на Даун". Ние подкрепяме всяко семейство, което има нужда от информация, съвет, подкрепа или просто нови приятели.