Screenshot 2023 10 18 173530 (1)

Тези 10 000 крачки на ден…

18.10.2023 12:00 2 0

Макар че е писано много за ползите от разходките навън и изобщо от ходенето пеш, мисля, че няма да е излишно да добавя още нещо по тази тема. Неслучайно го правя точно през октомври. През пролетта, лятото и ранна есен, е лесно да правим тези прословути 10 000 крачки на ден, които всички специалисти препоръчват за здравето ни. Но когато денят намалее и започне да застудява, доста хора се обезкуражават.

Признавам си, че преди и аз бях от тях и ми се е случвало да изляза без никакво желание - ако не са животинките ми, които задължително трябва да се разходят навън, може би щях по-често да пропускам. Което е напълно разбираемо - навън е хладно, мрачно, може би вали, колко по-приятно ще е да се настаня на дивана с одеяло и да си почета или да погледам сериал, нали така?

Едното удоволствие обаче не изключва другото и всъщност това е ключът към тези 10 000 крачки - да ги приемем като удоволствие, не като задължение. Стане ли това, много лесно и без да усетим, крачките ще се увеличат от 10 на 12 000, а после и на 15 000. И не само няма да ни тежат, а тялото ни ще ги иска, за да се чувства добре.

Ето кое е важно, за да бъде разходката навън удоволствие.

  1. 1. Подходящото облекло. Започвам с това, защото е необходимост, а не лукс. Ако искаме да прекарваме повече време навън през есента, трябва да имаме подходящи обувки за дъжд. Гумените ботуши ми се струват най-практични, но предполагам, че всякакви непромокаеми обувки с грайфер, за да не се пързалят, ще свършат работа. Освен обувки ни е нужно и непромокаемо яке или дъждобран, хубаво е да има качулка, а също така и да е по-дълго, за да не предпазва от дъжд и вятър само горната част на тялото ни. И още нещо важно, което понякога пропускаме, а е животоспасяващо – задължително трябва да носим дреха или аксесоар в ярък, светлоотразяващ цвят. Това се отнася за децата ни, но и за нас също, ако се движим пеш привечер или в ранна сутрин, а дори и през деня в мъгливо и дъждовно време с намалена видимост.
  2. 2. Подбор на маршрути – най-хубаво е разходката е да бъде в парка, но не всеки има удобен достъп до голям парк с чист въздух. Но при липса на градинки и зелени райони наблизо, да ходите пеш две-три спирки до работа също е вариант. За да е по-разнообразна разходката, можем да изберем няколко маршрути, които да редуваме според настроението си. Аз съм си направила няколко варианта с различна дължина според времето, с което разполагам.
  3. 3. Цел на разходката. Някои хора могат просто да си обикалят часове наред, но на други ще им се струва странно и безсмислено особено в началото. Веднага бих ви посъветвала да си вземете куче, защото с куче и най-дългата разходка незабавно придобива смисъл, но това е сериозно решение, което трябва да се обмисли внимателно, затова ще се въздържа. (И все пак да имаш куче е прекрасно!!!). Но огледайте се наоколо – имате ли някой съсед с куче, който не разполага с много време за разходки? Помощта ви ще бъде високо оценена. Ако няма такъв вариант – вижте какви са ви ежедневните задачи – вместо да пазарувате с кола, можете да отидете пеш до близкото магазинче на два или дори три пъти – така ще се раздвижите добре и няма да ви тежат многото покупки. Можете да заведете детето пеш на курс, градинка или училище – ще отнеме повече време, но ще го оползотворите не само с ходене, но и в разговор – най-интересните неща, които децата са ми споделяли, съм чувала точно в ей такива случайни разговори, докато отиваме някъде по задачи. Относно ходенето пеш до работа – някои хора се отказват от този вариант за ежедневно раздвижване, защото разстоянието е твърде голямо и ще им отнеме часове. Но ако случаят е такъв, можете да подберете само част от маршрута до офиса, който да изминавате пеш. Примерно ако работите в центъра и пътувате с кола – ще паркирате някъде, където има километър до работата ви – това са 15 минути разходка на ден или около 1500 крачки. После още 15 минути до паркинга и ето ви общо 3000 крачки. Ако паркингът ви е на 2 км, половин час разходка на ден отиване до офиса и половин час обратно ще ви осигури 6000 крачки разходка на открито всеки делничен ден, които скоро ще ви станат навик и ще ги очаквате с нетърпение.
  4. 4. Малко по-различна е ситуацията с хората като мен, които работят предимно в дома си. Както ви казах, кучето веднага решава този въпрос и е постоянен стимул за повече време на открито, но не всеки има възможност и желание да се грижи за домашен любимец. Но все пак има какво да се направи, за да стимулирате разходките и да ги превърнете в част от ежедневието си. Организирайте си деня така, че част от работата да я вършите докато сте навън – можете да провеждате телефонните си разговори, докато се разхождате, можете да слушате аудио информация, свързана с проекта ви или просто да вървите и да оставите мислите в главата ви да се подредят. За мен, като автор, най-важната част от творческия процес се случва в главата ми – статията, разказът, книгата – над каквото и да работя в момента, то първо се пише в главата ми и в повечето случаи това става, докато съм навън и се разхождам.
  5. 5. Намерете си съмишленици. Огледайте приятелите и съседите си. Има ли хора, с които бихте искали да прекарате повече време заедно? Следващия път вместо да отидете на кафе или ресторант, поканете ги на разходка. Разбира се, няма нищо лошо тя да завърши с кафе, ресторант или дори бар. Но поне съвестта ви ще е чиста, защото сте се погрижили за здравето си.
  6. 6. Помислете върху безопасността си. Има ли бездомни кучета по маршрута ви, които ви се струват агресивни? Няколко пъти им хвърлете кучешки гранулки и ще ви станат първи приятели. Огледайте се за места, където шофьорите нямат видимост и ги избягвайте. За цветните дрехи вече споменах – особено в тъмните часове наесен и през зимата те са задължителни. Ако в района има повишена престъпност – намерете си друг маршрут, няма смисъл човек да рискува, а и удоволствието се губи, ако се оглеждаш постоянно зад гърба си. Добра идея е да си пуснете локация, която да споделяте с близките си и, разбира се, гледайте телефонът ви винаги да е зареден.
  7. Последно, но не на последно място – времето за разходка може да се оползотвори и по друг начин – като слушате аудиокнига, подкаст или образователна лекция. Когато използвате слушалки навън, имайте винаги едно наум – нека звукът не е чак толкова силен или използвайте само едната слушалка.

Пожелавам ви красива есен и достатъчно време за дълги и приятни разходки.