Different Vegetables Textile Bag Beige (1)

Как да не изхвърляме храна

27.10.2023 12:00 1 0

Помня, че когато бях малка, майка ми често казваше, че да се хвърля храна е грях, а баба ми допълваше, че има деца, които гладуват. След време разбрах, че и нейните деца – сред които и баща ми - също са имали такива периоди на недоимък и празни стомаси. Така че, когато е казвала тези думи баба, тя е имала предвид съвсем реални и преживени ситуации.

Не искам и да си представя какво й е било – да си майка и да нямаш какво да сложиш на масата за децата си. Интересно, че тогава са решавали проблема, като са готвили супа от репей и коприва – зелении, които са успявали да наберат, където сварят. Месили са черен хляб и са слагали съвсем малко мазнина в храната – все неща, които сега се препоръчват за здравословен начин на живот. Но това е предмет на друга тема. Сега да се върнем на изхвърлянето на храна.

Нашето поколение не помни чак толкова гладни времена. Може да е имало бедни периоди, инфлация и дори хиперинфлация, но да гладуваме истински не е било, слава богу за което. Дано и никога не ни се налага.

Но и днес има места, при това много места по света, където гладът е ежедневие, и където деца буквално умират от недохранване. Понякога се сещам за това, когато някое от децата ми каже, че „хладилникът е празен“, защото липсва любимият му вид кашкавал или млекцата, които харесва. Не им казвам нищо, защото е излишно да им вменявам вина за световен проблем, които няма нищо общо с хранителните им предпочитания, но се опитвам да ги науча, че да се изхвърля храна, не е редно.

Как го правя? Ето съвсем накратко.

 1. 1. Старая се да пазарувам толкова, колкото ще изконсумираме. Списъците за пазаруване много помагат за това, също е и полезно да имате поне приблизително седмично меню.
 2. 2. Научих се да не препълвам чиниите с храна. Слагам големи купи и съдове по средата на трапезата и сипвам допълнително, но не препълвам от самото начало, за да не се изхвърля.
 3. 3. Не се изкушавам от промоции на продукти с малък срок на годност, колкото и да са изгодни. Взимам само ако ще ги използвам наистина.
 4. 4. Съхранявам хранителните продукти правилно и проверявам дали са в добро състояние. Ако нещо е на път да се развали или да му изтече годността, приготвям го веднага, или го замразявам.
 5. Ето някои лесноприложими идеи за конкретни храни:
 • - Хляб с изтичащ срок на годност може да се замрази, (най-добре нарязан, така че после да го размразите директно в тостера), а може и да се направи на сухари или да се изпържат филийки.
 • - Домати, които са омекнали и ще се развалят, могат набързо да се превърнат в доматен сос за паста, с което ще им дадете още 4 дни живот.
 • - Потъмнелите и омекнали банани са идеален материал за вкусен бананов хляб, както и за всякакви рецепти с банан.
 • - Ако каймата ви е с изтичащ срок, а вече сте предвидили друга вечеря, можете да я задушите с лук, подправки, доматен сос и да я използвате впоследствие за плънка на мусака, пълнени чушки, сос болонезе, месна баница и още куп рецепти. Когато е приготвена, няма да се развали поне още два дни.
 • - Пиле и всякакво месо с изтичащ срок на годност, можете да овкусите, изпечете или задушите, и после да замразите.
 • - Замразявайте измити и нарязани магданоз, копър, кервиз и всякакви подправки, които са ви в повече и има риск да се развалят.
 1. 5. Проверявайте редовно килера/шкафа с продукти. Пакетираната храна, чийто срок за годност изтича по-скоро, гледайте да е по-напред, за да се използва първа.
 2. 6. Съседите ми на село са производители и понякога ми носят цели щайги с плодове или зеленчуци – „за децата, Мария“. Това е чудесно, но когато видя, че са ни в повече, нося в София и раздавам на свой ред на софийските съседи. По-добре така, отколкото да се хвърлят вкусни, пресни продукти.
 3. 7. За по-големите количества плодове и зеленчуци има и друг вариант, стига да разполагам с малко време – в нета съм издирила куп бързи и лесни рецепти за лютеница, сладка и компот. Винаги имам подръка бурканчета и с удоволствие си приготвям малки количества зимнина. Част от тях хапваме, а понякога и ги подарявам – много мил и оригинален ретро подарък е това – красиво опаковано бурканче с домашна зимнина.
 4. 8. Ако все пак сте презаредили с пакетирани хранителни продукти и видите, че срокът за годност ще изтече и няма да успеете да ги изконсумирате, дарете ги. Има толкова много хора в нужда, които ще се зарадват на жеста ви. Ако не познавате такива – вижте във фейсбук – на страниците за помощ за пенсионери, помощ за домове, за бежанци, за хора в неравностойно положение.

Надявам се статията да ви е била полезна, макар че многократно съм писала по тази тема. Ще се радвам, ако споделите и вие някой добър съвет от вашата практика.