Shutterstock 1923961112

3 начина да съхраняваме правилно храната, за да не я хвърляме

05.04.2023 12:00 1 0

Каква част от бюджета ви харчите за храна? А каква част от храната накрая завършва в кофата за боклук не защото не е била вкусна, а защото не сте успели да “стигнете” до нея преди да се развали?

Съхраняването на храната за по-дълго време е тема, която е занимавала хората през всички хилядолетия съществуване. Благодарение на стремежа да разполагаме по-дълго време с хранителни продукти е довела до измисляне на консервирането, осоляването, сушенето и вакуумирането. 

И все пак, въпреки всички методи, ние все още изхвърляме огромни количества храна. Неприятно, нали. 

Надяваме се със следващите няколко съвета да ви помогнем да намалите хранителните отпадъци, а и да оптимизирате бюджета си. 

Месото не се съхранява в найлонови торбички

Когато сте в месарския магазин, слагат пържолите в найлонови торбички. Обикновено се прибираме след това и слагаме покупката така, както е, в хладилника. Още на следващия ден обаче месото започва да мирише странно, като това се случва дори с прясно месо от проверен източник. 

Причината е в “задушаването” на месото в найлонова торбичка. Създава се среда, която стимулира развитието на микроорганизми върпеки ниските температури. Затова е по-добре да прехвърлите месото в малка тенджера с капак или просто купа с чиния отгоре. Така можете да готвите спокойно в следващите два дни, без неприятната миризма, която може да ви накра да хвърлите месото. 

Ако пазарувате по-големи количества, задължително разделете месото на порции и го сложете в камерата или фризера. 

Не всички зеленчуци обичат на студено

Свикнали сме да прибираме всичкия зарзават в хладилника, в най-долното чекмедже. Не всички плодове и зеленчуци обаче обичат студения и сух въздух на хладилника. 

Краставиците например ще се чувстват по-добре, ако ги завиете с мокра кърпа и просто ги наредите на етажерка. 

Картофите, това се знае, харесват тъмно и прохладно място, а зеленолистните зеленчуци трябва да са измити и подсушени, преди да се приберат в хладилника, ако планирате да ги ядете на следващия ден. 

Зелените подправки се съхраняват най-лесно в чаша с вода, като букет.