Shutterstock 1660878820 Min

За какво можем да използваме яйчените черупки

07.04.2023 12:00 1 0

Яйцето е съвършената храна в съвършената форма. Ляга удобно в дланта и носи в себе си жълтък, който носи живот също като слънцето.

Безбройни са здравословните ползи от ежедневното консумиране на яйца, но рядко си даваме сметка, че черупките на яйцето са не по-малко ценни. Всъщност - забравили сме, че са ценнни. Векове наред са били използвани в домакинството и градинарството по най-различни начини, но ние просто сме забравили за тях.

Сега ще си припомним и така ще намалим поне с малко отпадъците, които отиват на бунището. Припомняме, че когато хранителните отпадъци отидат там, вместо в почвата, при гниенето си те отделят газ метан. Затова и първият начин за използване на яйчените черупки е свързан с почвата: 

Черупките от яйца са чудесни за наторяване

Яйчените черупки съдържат калций, който е основен хранителен елемент за растежа на растенията и помага за предотвратяване на гниене в края на цветовете при домати и чушки.

За да използвате яйчените черупки като тор, трябва да ги натрошите на малки парчета, за да се насърчи разлагането и да позволите на хранителните им вещества да се абсорбират от почвата.

Яйчените черупки също регулират киселинността на почвата, но е добре да се допитате до опитен агроном за точната дозировка и за растенията, които е добре да се садят в такава “яйчена” почва. 

Яйчените черупки като храна

С изненада установихме, че прах от яйчени черупки се продава от десетилетия в аптеките в някои страни. Не се наемаме да ви даваме точна рецепта за приготвянето му, но ползите от добавянето на такъв прах към шейкове или други храни е повишаването на нивата на калций в организма. 

Както с всички други добавки, така и тук първо трябва да се консултирате с лекар, за да устаовните дали наистина имате нужда от калций. Предозирането с този минерал може да увреди сърцето и други органи, така че не рискувайте излишно. 

Яйчени черупки като саксийки

В периода около Великден яйчените черупки изживяват своя звезден миг. Могат да се превърнат в красива декорация, ако ги напълните с малко мъх или пък да играят ролята ан саксийки, ако посадите в тях няколко зрънца леща. Разположени сред боядисаните великденски яйца, тези черупки-саксийки ще ви донесат много радост. 

По-напредналите в градинарското изкуство хора споделят, че яйчени черупки могат да се използват и при създаването на разсад. Малките семенца се чувстват много добре, ако се посят в малко пръст в яйчена черупка, а когато заякнат достатъчно и дойде време да се присаждат в градината, просто заравяте заедно с черупката. Без никакви пластмасови контентейнерчета. 

Естествен репелент срещу вредители

Яйчените черупки са полезни не само за направата на компост, но могат да се използват и като естествен репелент срещу вредители. Натрошените яйчени черупки създават бариера около растенията, която вредители като плужеци и охлюви трудно преминават. 

Острите ръбове на черупките дразнят вредителите с меко тяло, което ги кара да се преместят в други части на вашата градина. Това просто решение е отличен начин да защитите вашите растения, без да използвате вредни химикали.

За да използвате черупки от яйца като естествен репелент срещу вредители, просто ги натрошете на малки парчета и ги поръсете около основата на засегнатите растения. 

Надяваме се с тези няколко идеи вече да гледате по нов начин на черупките от яйца и да ги оползотворите по най-добрия начин.