Shutterstock 1051505441 Min

Божествен еко аромат у дома - как да го постигнем?

03.02.2023 12:00 7 0

Ароматите на дома разказват истории. Те носят усещане за уют, ведрина, любов, споделеност. За съжаление много от съвременните варианти за ароматизиране на интериорни пространства съдържат вредни химикали, които е препоръчително да бъдат избягвани с цел превенция на алергични реакции и заболявания на дихателната система. Добрата новина е, че има начин да внесете ухание в дома по напълно натурален и безвреден начин, при това доверявайки се на продукти, които вероятно вече имате в запас.

Приятно ухаещият дом може да въздейства на сетивата и настроението, създавайки спокойна атмосфера, предразполагаща към почивка.

Проучване, проведено от PubMed.org, установява, че ароматерапията влияе отлично на хора, подложени на стрес. Те се възстановяват по-добре и намаляват тревожността си по-успешно, пребивавайки в приятно ухаеща среда, от тези, приемащи различни медикаменти. 

Според изявление на американския Национален Здравен Институт (National Institute of Health) ароматерапията е добре да се прилага и по време на лечение на онкоболни пациенти. Това твърдение се базира на теорията, че определени аромати имат влияние върху емоционалния център в мозъка и упражняват успокояващ ефект.

В следващите редове ще ви дадем насоки как да използвате различни етерични масла, цветя, плодове и друг тип естествени ароматизанти, за да накарате дома ви да ухае божествено.

1. Съберете борови шишарки

Великолепен начин да създадете ароматна декорация за всяка стая е като капнете няколко капки етерично масло върху сухи шишарки. Поставете ги в красива купа или плетена кошничка, капнете есенция от лавандула или канела и ги оставете на централно място в помещението. Шишарките задържат аромата по-дълго без да го абсорбират изцяло - това позволява неговото равномерно и продължително отделяне във въздуха.

2. Портокали и канела във вода

За да направите заварката, кипнете вода в малък съд и добавете парченца портокал и 2-3 чаени лъжици канела на прах (може да използвате и няколко пръчици канела). Изключете котлона и оставете съда върху него. Великолепният аромат ще се разнася из кухнята и останалите стаи на дома.

3. Спрей за въздух с ароматни масла

Има начин да заместите агресивните ароматизатори с химикали. Всичко, от което се нуждаете, е бутилка с пулверизатор, няколко капки от любимото  етерично масло и чаша вода. Смесете водата и маслото в бутилката, разтръскайте я добре и освежете въздуха във всяко помещение. Можете да пръскате върху легла, дивани и възглавници, както и навсякъде, където искате да създадете приятно ухаеща атмосфера.

4. Ароматизирайте килимите

Килимите често задържат неприятните миризми в дома. За да отстраните евентуално зловоние, смесете в купа сода бикарбонат, боракс и етерично масло по избор (може да го замените с билки или подправки). Разбъркайте добре с вилица или телена бъркалка. Посипете килима с ароматната течност и оставете да подейства около 20-тина минути. След това почистете килима с прахосмукачка и се радвайте на по-свеж и приветлив аромат в помещението. 

5. Клечки за уши и етерично масло

Ще ви дадем идея как да ароматизирате банята или тоалетната, използвайки обикновена клечка за уши. Напоете памучните ѝ връхчета със свежо ухаещо етерично масло (бор, мента, лимонена трева) и я скрийте в ролката с тоалетна хартия. Ако имате нужда от по-силен аромат, не се притеснявайте да сложите повече от една ароматизирани клечки за уши.