Shutterstock 118761499 Min

Как да освежите мебелите си, за да ви радват още дълго

13.01.2023 12:00 6 0

Много от нас живеят в жилищата на родителите си и ползваме мебели, които се предават от поколение на поколение. Често изпадаме в трудната за разрешаване ситуация “Какво да правим със старите мебели”. Първо сме готови да ги хвърлим, но после си даваме сметка, че качеството и удобството на едновремешните мебели трудно можем да открием в съвременните решения за съхранение.

Изниква проблемът и с правилното изхвърляне на старите мебели - понякога те са прекалено тежки, за да се изнесат и да се продадат, не могат и да се изхвърлят в контейнера за битов отпадък, защото е забранено и в крайна сметка тези стари и омръзнали ни мебели продължават да съжителстват с нас под един покрив и да ни носят смесени емоции.   

Не е нужно да се примирявате със стария вид на дома си, нито пък трябва да “дарявате” на природата още няколко кубика отпадък. Можете лесно да освежите старите мебели, така че да придобият по-хубав вид и да ви радват още дълго.   

Основно почистване  

На първо място почистете “омразните” мебели идеално. Понякога потискащо тъмните мебели се оказват светли и ведри след почистване с подходящ препарат за дърво и малко усилие от ваша страна.   

Потърсете почистващи продукти за дърво в специализирани магазини, за да сте сигурни, че няма да повредите повърхностите.   

Смяна на дръжките  

Всеки стар скрин или кухненски шкаф ще заживее нов живот, ако просто смените демодираните дръжки с нови. Когато избирате нови, е важно да премерите дължината на дръжката, ако е дълга или дебелината на вратичката, ако дръжката е тип “топка”. Монтирането на нови дръжки е наистина лесно като детска игра и няма да повярвате каква пълна промяна ще претърпят шкафовете ви само с едни нови дръжки.   

Смяна/пребоядисване на вратичките 

Не си струва да изхвърляте цялата кухненска конфигурация или голямата секция в хола, само защото вратичките ви дразнят.  

Можете лесно да ги пребоядисате с подходяща боя за дърво или т.нар тебеширена боя. Дори да нямате никакъв опит, сме сигурни, че ще справите, стига да следвате инструкциите на кутията.  

Ако повърхността на самата вратичка е повредена, можете да поръчате само нови вратички и механизми за затваряне, а корпусът на шкафа да остане същия. В крайна сметка ще получите нова кухня или секция в дневната, но само за част от парите за нова и без да допринасяте кой знае колко за разрастването на местното сметище.  

Пожелаваме ви вдъхновение!