Shutterstock 1029022357 Min

Игра на рециклиране - как да сортираме лесно отпадъците

10.01.2023 12:00 2 0

Да събираме отпадъците отделно не е нито мода, нито необичайно хоби. Това е единственият разумен начин да оползотворяваме максимално ресурсите на планетата и да намаляваме боклука в природата.

Повечето хора се отказват от рециклирането още преди да са опитали, защото смятат за трудно да създадат такъв нов навик - вместо в една кога, да хвърлят в няколко. Ако превърнем всичко в “Игра на рециклиране”, ще се увлекат не само децата, но и възрастните в семейството и ще сте дали своя личен принос за по-добра среда за живот на децата ни.   

И така, откъде да започнем:   

Разучете правилата във вашето населено място  

Разделното събиране на отпадъци в България все още не е така добре развито, както в Германия, например, но през последните години имаме огромен прогрес - по улиците на почти всички населени места се появиха различни по цвят контейнери, в които да се изхвърля разделно, а сметопочистващите фирми има график за извозване и на небитови отпадъци - електроуреди, отпадък от ремонт и т.н.   

В сайта на всяка община има разписан реда за оползотворяване на отпадъците, а и един поглед в квартала лесно ще ви даде отговор как точно се събират отпадъците.   Най-често има зелена, жълта и синя кофа, съответно за стъкло, пластмаса и метал (те се сортират заедно) и за хартия.   

Според начина на сортиране на отпадъците в кофите, ще организирате и разделното събиране у дома.   

Код “Цветно” 

Обособете три различни контейнера за боклук с капак, като отгоре сложите съответстващия цвят, надпис и картинка. Така лесно ще сортирате опаковките всеки път без да се замисляте прекалено.  

Състезание 

Има ли състезателен елемент, всяка дейност се превръща в желано занимание. Обявете надпревара у дома - кой ще събере най-много хартиени отпадъци. В края на седмицата раздайте награди, както на истинско състезание. На следващата седмица сменете материала - метал, стъкло и т.н. Така ще насочите мислите на всички към това да забелязват колко много материал всъщност ние изхвърляме.  

Голямото мачкане  

Едно от важните условия за правилно разделяне на отпадъците, е тяхното “компресиране” - кашоните трябва да са се сплескат, пластмасовите шишета да се смачкат и т.н. Правим го, за да намалим обема на отпадъците и в един контейнер да се съберат повече отпадъци преди да трябва да са транспортира. ТАка спестяваме “празни” кърсове и излишни CO2 емисии.  

Ако това с намачкването ви се струва трудоемка дейност, попитайте децата си. Ще се изненадате с какво удоволствие те ще мачкат, чупят, късата и стъпкват опаковките. Правят го, защото обикновено им забраняваме всякакви деструктивни дейности, а сега - напротив, поощряваме ги.   

Раздайте задачите, съобразени с възрастта на децата и се пригответе да гледате как Голямото мачкане превръща обемистите опаковки в удобен за рециклиране отпадък.   

Ден без опаковки  

Това, че рециклираме отпадъците си е добре, но още по-добре би било, ако изобщо не “произвеждаме” толкова много боклук. Въпрос на малко планиране е да пазарувате продукти без съпътстващите ги найлонови и пластмасови кутии, пликчета и опаковки.   

Напарвете си шопинг предизвикателство и се опитайте да купите храна без да генерирате допълнително боклук - носете си собствени торби и пликчета, купувайте насипно, пазарувайте от малки магазинчета. Вече дори козметика може да се налива в стъклени или пластмасови шишенца в някои специализирани магазини.  

Заслужава си малкото усилие, предвид голямото добро, което ще направите на природата и семейството си.