Shutterstock 1299884389 Min

Капсулен гардероб - как да сме елегантни с малко, но стилни дрехи

06.01.2023 12:00 22 0

“Имам пълен с дрехи гардероб и няма какво да облека”. Колко ли пъти се е чувала тази реплика в домоветни сутрини! Проблемът не е, че нямаме дрехи, не. Ние имаме дори прекалено много дрехи, до една все хубави вероятно, но големият им проблем е, че вече са ни омръзнали и че не можем да ги съчетаем по нов начин.

Съвременната мода ни научи, че на всеки няколко месеца ще се появяват изцяло нови колекции, които ще отричат предишните и ще налагат абсолютно нови модели. Това обаче води до голям разход на средства, материали и до…липса на какво да облечем, защото най-актуалните модели днес са абосолютно демоде още на следващата година.  

Проблемът обаче се разпростира и по-далеч - прекомерното производство на дрехи, които се носят едва един сезон или изобщо не се обличат, защото са купени спонтанно, завършват живота си на бунището. И така влизаме в порочен кръг - произвеждаме с голям разход на вода и суровини дрехи, които отиват до магазина, ние ги “приютяваме” в гардеробите си за един сезон и после ги изхвърляме, често почти нови.   

Как можем да излезем от този анти-еко кръговрат? 

 Решението се нарича “капсулен гардероб” 

Капсулният гардероб е съставен от малко на брой, но допълващи се дрехи. Водещото при него е идеята за максимално много комбинации на полите, ризите, панталоните, роклите и обувките.   

Залага се на непреходни цветове и естествени тонове - черно, бяло, сиво, тъмно синьо, бежово, винено червено. Колкото до моделите дрехи, те се подчиняват на мисълта на Коко Шанел “Модата е преходна, стилът е вечен”.   

Силуетът е важен  

Когато създавате капсулния си гардероб, се водете от мисълта, че хората около вас рядко обръщат внимание на конкретни елементи от дрехите ви. Те виждат общия силует - дънки и тениска, рокля, панталон с риза. Ако ходите всеки ден с различни модели сини дънки, впечатлението у другите ще е, че носите просто сини дънки. Те няма да помнят дали вчерашните са били с декорации или с прави крачоли.   

По-голямо впечатление правят смяната на различните силуети - днес сте с дънки и риза, утре с рокля, вдругиден със панталон и сако.  

Уверете се, че имате дрехи за различни поводи - за работа, за почивка, за официални случаи, за важни срещи и за спорт.  

Избирайте грижливо и с внимание всяка дреха и заложете на качествена изработка и естествени материи. Те издържат по-дълго и не губят красивия си външен вид.   

Кaто цяло, имате нужда от две до четири дрехи от всеки вид - два чифта дънки, четири тениски, четири ризи и т.н. По-голям брой са онези, които носите по-често. Когато изберете модел, който ви допада, вземете го в няколко различни цвята и комбинирайте смело.   

Как да разнообразявате 

На пръв поглед един сиво-бежов гардероб изглежда скучно. Разнообразието ще дойде от аксесоарите - гердани, обици и шалове всъщност са онези елементи, които ни помагат да изглеждаме различно дори когато носим едни и същи дрехи.   

Кои са предимствата на капсулния гардероб? 

1. На първо място - винаги има какво да облечете, защото всичките ви дрехи са стилни, непреходни и ви стоят добре. Ще видите колко по-лесно е когато всъщност нямаш голям избор сутрин. А когато се оправите за 10 минути, вместо за обичайните 30, ще видите колко по-спокойна ще е сутринта ви.   

2. Ще спестите пари и ще се погрижите за природата

 3.Когато купите една качествена дреха, тя ви служи вярно в продължение на години и не пилеете излишно средства за нови и нови модели, които след това отиват на боклука.   

И като стана дума за боклука, отговорното отношение към дрехите ни е отговорно отношение и към природата. По-малко потребление на ресурси значи по-чиста природа за всички нас.