Shutterstock 1070330774 Min

4 хитроумни приложения на старите дрехи, които не могат да се дарят 

04.11.2022 12:00 7 0

Вече свикнахме да удължаваме живота на онези наши дрехи, които вече не носим, но са все още запазени и здрави. Използваме контейнерите на Червения кръст, различни акции по събиране на дрехи за семейства в нужда или простата размяна на дрехи между приятели.  

 Има ли обаче решение за старите дрехи, които вече са си “изживели живота” и не могат да се дарят? На боклука ли трябва да отидат или все пак има как да продължим да ги потребяваме?  

Има, разбира се, когато човек е мъничко изобретателен, може да намери най-различни приложения на иначе обикновени вещи. Ние имаме три ведри идеи, но сме сигурни, че вие ще дадете в коментарите още:   

Пълнеж за декоративни възглавнички  

 

Един хол е много по-уютен, когато е украсен с възглавнички. Не е нужно да купувате възглавница, само защото калъфът й ви харесва. Насочете се само към калъфки, които после спокойно да напълните със непотребни чисти дрехи.   

Ако искате възглавничката да е по-мека, нарежете дрехите на ивици. Ако искате формат й да е по-издръжлива, напълнете я със стари пуловери.   

Това ще направи и поддържането на възглавничката много по-лесно, защото дрехите спокойно се перат в пералня и се сушат, без опасност да се повредят.   

Изолатори за прозорци и врати  

Ако все още сте с дървена дограма, можете да уплътните пролуките, като подпъхнете стари дрехи.  

 

Можете да ушиете дълги “макарони”, които да напълните отново със стари дрехи и да ги сложите под вратите, от които през зимата духа.  Така ще намалите сметките си за отопление и ще намерите хубаво приложение на старите дрехи.   

За почистване   

Не беше далече времето, в което бършехме прах със стара тениска, а не с микрофибърна кърпа. Защо да не се върнем към този хубав навик, който ще ни спести и пари, и нови текстилни отпадъци за природата? Памучните тениски са удобни за почистване на прах. Дрехите с по-високо съдържание на изкуствени влакна са идеални за лъскане на хромирани повърхности без опасност да ги надраскате  

Вместо завивка  

Идеята е особено подходяща за онези толкова любими тениски, които ни се иска да носим вечно, но е невъзможно.  Изрежете правоъгълници от предната им част и ги съшийте заедно, за да се превърнат в пачуърк завивка. Идеята се радва на голяма популярност и сред децата, които бързо израстват любимите си дрешки и им е трудно да се разделят с тях.   

А вие за какво бихте използвали стари дрехи?