Shutterstock 1658783686 Min

Митовете за пластмасата и истината отвъд тях 

07.11.2022 12:00 3 1

Обвиняваме я, че цапа планетата ни, че не се разгражда достатъчно бързо и дори, че е опасно да съхраняваме храни и напитки в нея. Митовете около пластмасата и особено около пластмасовите бутилки са толкова много, че в един момент мнозина директно решават, че този материал сам-самичък ни води към екологична катастрофа. Истината обаче, както често се случва, е далеч от непроверените легенди.  

PET пластмасата е лесен за добиване, гъвкав и многофункционален материал – дотук нищо лошо. Но освен това, трябва да подчертаем, че ако се използва отговорно и разумно и се рециклира колкото се може повече, тя се превръща в удобна и съвсем безопасна за природата суровина, която да използваме без угризения.  

Можем ли да намалим въглеродния си отпечатък, въпреки че използваме пластмаса, по-добре ли е да я заместим с хартия и стъкло и наистина ли плувайки в океана плуваме в пластмаса, защото Европа не може да се откаже от нея? Сигурно и ти си задаваш тези въпроси и се луташ между истината и дезинформацията.  

Тук ще развенчаем няколко тотални митове за пластмасата и ще ти помогнем да се ориентираш малко повече из лавината от лъжливи твърдения.  

Стъкло и хартия – добро, пластмаса лошо? Не е точно така… 

Както казахме, PET пластмасата се добива лесно и всъщност се отделят далеч по-малко въглеродни емисии при производството на PET бутилки, отколкото на стъклени бутилки или метални кенчета. За производството на една пластмасова бутилка се отделят едва 107 грама вредни емисии, като за сравнение при стъклената бутилка те надхвърлят 320 грама. 

Пластмасата има и още едно сериозно предимство пред своите конкуренти – тя е по-лека и за транспортирането ѝ също се отделят по-малко парникови емисии. Към това прибавяме, че е лесна за съхранение, а даже и рециклирането ѝ е по-лесно и приятелски настроено към природата от рециклирането на стъкло и алуминий.  

Всичко е опаковано в пластмаса и затова пластмасовите отпадъци са твърде много? Грешно! 

Да, заради недобросъвестно отношение започваш да имаш чувството, че всички ние затъваме в пластмаса и че всяко едно боклуче около нас е съставено именно от този материал. Затова и решаваш, че пластмасата е виновна за това положение и започваш да я избягваш като дявола – тамян.  

Ще ти разкрием неподозирани данни – само 19 на сто от отпадъците от опаковки в Европа са от пластмаса. Шокиращо, нали? Най-големият дял в тази класация – 41 на сто – се заема от хартията и картона, които сме свикнали да възприемаме за далеч по-приятелски настроени към околната среда, но всъщност не е така.  

Едва на второ място се нарежда пластмасата с 19 процента, следвана буквално по петите от стъклото с 18 на сто и от дървото със 17 на сто.  

Океаните са задръстени с пластмасата на Европа? Това също е само мит! 

Истината е, че ние, европейците, носим твърде малка вина за замърсяването на Световния океан с пластмаса и сме сред шампионите по нейното рециклиране. 80 на сто от пластмасовия боклук във водите идва от тепърва развиващи се страни, които нямат добре развити структури за рециклиране.  

Пластмасата е вредна за здравето ни? Не! 

И ти сигурно си чувал, че е по-добре да избягваме пластмасата, ако не заради отпадъците и опазването на природата, то защото е изначално вредна за здравето ти. PET бутилките обаче не само не са опасни за здравето и тялото ти, но крият и някои неподозирани плюсове. Така например водата в прозрачна PET бутилка може да бъде пречистена с ултравиолетова светлина и да осигури вода в региони, в които чистата питейна вода е дефицит.  

Освен това микрочастиците от PET бутилките могат да бъдат открити и в редица храни и продукти, които консумираш ежедневно и не намираш никаква опасност в тях.  

Но за да си сигурен, че използваш пластмасата по възможно най-разумния начин, не забравяй да я предаваш за рециклиране в специално обозначените за целта контейнери. Така стъпка по стъпка ще помогнеш да преодолеем митовете за „злата пластмаса“ и да видим нейните неоспорими предимства.   

Източници:  

https://content.alpla.com/global/fairytale/en.pdf?_ga=2.33964264.870409318.1599457190-1168801541.1599209030 

https://www.petcore-europe.org/images/2021/petcore_infographic_v3_final_21122020-n.pdf