Shutterstock 1918035908 Min

Как да четем еко-етикетите, за да правим информиран избор

10.11.2022 12:00 4 0

Какво ядем, каква козметика ползваме, какви продукти употребяваме, как всичко това се отразява на здравето и околната среда? Това са все въпроси, които няма как да не получат своя отговор, защото са прекалено важни, за да ги подминем с лека ръка. Ние, като потребители, единствено трябва да свикнем лесно да се ориентираме в разчитането на тези етикети. 

Вече става все по-лесно да получим информация за всичко, което ни интересува в областта на природосъобразния начин на живот и опазването на околната среда. Благодарение на промените в европейското законодателство, всички производители се стремят да посочат най-важната информация за продуктите си на самия им етикет. 

Ето някои от най-разпространените еко-етикети и какво означават: 

Ще откриете този знак на всички пластмасови бутилки за вода. Означава, че продуктът е произведен от полиетилен терефталатът или РЕТ. 

Това е един от най-универсалните и евтини материали за производството на опаковки. От него се произвеждат предимно бутилки за напитки и знакът показва, че бутилката може да се рециклира, стига да я изхвърлите в контейнер за пластмасови отпадъци.  Когато се рециклират, бутилките за вода ще се превърнат в килим, тениски, пълнеж за ски-якета или отново в бутилки.

Еколейбъл

Екомаркировката на ЕС е официалният доброволен етикет на Европейския съюз за отлични екологични постижения. Създадена през 1992 г. и призната в цяла Европа и по света, екомаркировката на ЕС сертифицира продукти с гарантирано, независимо проверено ниско въздействие върху околната среда. За да получат екомаркировката на ЕС, стоките и услугите трябва да отговарят на високи екологични стандарти през целия си жизнен цикъл: от добива на суровини през производството и разпространението до изхвърлянето. Етикетът също така насърчава компаниите да разработват иновативни продукти, които са издръжливи, лесни за ремонт и рециклируеми.

Търсете този знак върху продукти за почистване (т.нар битова химия), дрехи, електроника и електроуреди, хартиени изделия и много други. 

Съветът по стопанисване на горите

Търсете този символ на всички хартиени и картонени опаковки, както и на изделия от дърво. Това е емблемата на Forest Stewardship Council, FSC - международна организация с нестопанскацел, основана през 1993 г.. Тя насърчава отговорното управление на световните гори. FSC прави това, като установява стандарти за горските продукти, заедно със сертифицирането и етикетирането им като екологично чисти. 

Този символ показва, че хартията е добита от отговорно стопанисвани горски масиви. В най-разпространения случай това означава, че на мястото на изсечените гори веднага са посадени нови, за да се държи обезлесяването на планетата под контрол. 

А как да разчитаме новите етикети на електроуредите, вижте тук >>>