Shutterstock 2097583354

Как галонът за вода в офиса подобрява представянето на служителите? 

14.11.2022 12:00 3 0

Създаването на вътрешна екосистема за хидратация на работното място и устойчиво „зелено“ поведение е важен приоритет за работодателските организации. Всеки добър мениджър на екип иска да създаде максимално удобна среда за развитието на служителите си. Планират се и се интегрират редица програми, мотивационни обучения и подкрепящи инициативи с една цел - да се подобри представянето на служителите, а оттам - успехите на компанията. 

Колко от работещите обаче си дават сметка, че една от най-основните причини за тяхната мотивация, работоспособност и креативност, е водата? 

Да, точно така. Пиенето на достатъчно вода е от ключово значение за начина, по който екипите се представят. Причините за това се крият в устройството на тялото. 60% от тялото се състои от вода, а човешкият мозък е съставен от 75% вода. Всяка функция в човешкото тяло - от дишането, през обмяната на веществата, до синтезирането на енергия и добри идеи, се основава на водата.  

Редовното хидратиране действа като смазка за ставите и очите, поддържа кожата здрава, позволява оптимално храносмилане, елиминира токсините и оптимизира енергията, произведена чрез клетките. 

Какво става, когато служителите нямат лесен достъп до вода?

Дехидратират се и бавно, но сигурно вредят и на здравето си, и на работоспособността си. Всъщност дехидратацията е един от най-често срещаните здравословни проблеми на работното място. Вглъбени в работата, седнали прекалено далеч от източник на вода, служителите забравят да пият нужните 8-10 чаши вода на ден и това вреди на здравето им.  

Признаци на дехидратацията 

Има няколко признака на лека до умерена дехидратация, които включват: сухота в устата, умора, по-малка нужда от уриниране, главоболие, мъгливост в главата и липса на концентрация. Тежката дехидратация може да включва симптоми като раздразнителност, объркване, силна жажда, ускорено сърцебиене, учестено дишане, липса на уриниране или урина с тъмен цвят. Всичко това може да се избегне просто ако водата в офиса е на една ръка разстояние.  

Решения за добра хидратация и по-добри резултати в бизнеса 

Проблемът с дехидратацията е толкова сериозен, че мерките трябва да се вземат от мениджърския състав. Уверете се, че сте разположили диспенсъри с галони за безплатна вода достатъчно близо до всяко работно място.  Обсъдете важността на хидратацията на седмична среща с екипа и покажете, че за вас здравето на служителите е приоритет. С редовната доставка на бутилирана вода или галони с диспенсъри, ще улесните максимално пиенето на вода в офиса.  

Дори може да разлепите информационни материали за важността на водата или да включите темата във вътрешния нюзлетър  

Пиенето на достатъчно вода допринася за работния живот и ефективността

Сред многото ползи са увеличаване на енергията и концентрацията, елиминиране на умората, насърчаване на отслабването при здравословна диета, прочистване от нежелани токсини в тялото, подобряване на тена на кожата, поддържане на редовно храносмилане, повишаване на защитните сили на имунната система, намаляване на главоболието, предотвратяване на мускулни крампи и навяхвания и най-вече, по-добро настроение.  

Да превърнем офиса в устойчива екосистема 

Служителите имат различни интереси. Едно нещо обаче може да обедини техните действия и то е свързано със създаването на „зелен“ офис, т.е. щадящо околната среда и приятно за работа място. Може да дадем няколко полезни съвета, които да вземете предвид, ако решите да преследвате тази цел.  

Разделното събиране на опаковки е важен процес, защото не всеки отпадък е неизползваем. Има пластмасови изделия, които съдържат суровини и са успешно рециклирани за последваща употреба. Такива са бутилките от вода. Те са 100% рециклируеми, включително капачката и етикетът, и подлежат на лесен процес на рециклиране, за да имат нов живот. Затова подсигурете жълт контейнер за разделно събиране на пластмасата в офиса, зелен – за стъклени отпадъци, както и син – за хартиени отпадъци. Към тях задължително включете и специален контейнер за събиране на старите електронни батерии. Не забравяйте големите галони за вода, които след употреба трябва да се предават обратно на оторизираните снабдители.  

Ненужната офис хартия също подлежи на рециклиране

Това са само част от принципите на „зеления“ офис, с които определено ще допринесете за подобряване на неговите екологични резултати спрямо околната среда. Печелите и още нещо – вдъхновени и щастливи служители, с които споделяте обща важна ценност.