Photo

10 идеи за коледни подаръци

16.11.2022 12:00 13 0

Коледните празници наближават и магазините вече се напълниха с коледни сладки, украси и идеи за подаръци, с които да зарадваме близките си хора. Не знам има ли по-обичан празник у дома от Коледа. И неотменна част от него е коледното пазаруване на подаръци. Семейството ми е голямо, а като добавим и приятели и колеги, списъкът става огромен. През последните години обаче започнах да изпитвам все по-силна вътрешна съпротива срещу безкрайното затрупване с непотребни вещи, парцалки, излишества, които или събират прах или чакат поредното разчистване в някой шкаф, въпреки че са избирани с обич и желание да зарадват някого. Затова за тези от вас, които искат нещо различно тази Коледа, споделям десет по-различни идеи за коледен подарък.

1. Билети за събитие

Разбира се, при този подарък много е важно да се подбере събитие, което ще се хареса на получателя. Има различни платформи, които помагат при този избор, можете да погледнете сайтовете на Ивентим и Грабо, където подробно ще намерите график и календар с културните събития в страната през идните месеци. Препоръчвам и сайта на Софийската опера, там се задават прекрасни постановки. А ако получателят не обича подобни събития – защо пък не билети за спортно събитие? Още по-добре, ако се включите и вие. Тогава подарявате не само материален дар, но и споделено преживяване.

 1. 2. Пътуване
 2. Този подарък е малко по-тежък за портфейла, но от друга страна може цялото семейство да вземе решение и това да им е коледният подарък един за друг. Дали ще е ски ваканция или пътешествие в чужбина, или спа уикенд – при всички положения ще бъде прекрасен спомен и безценен подарък.
 3. 3. Спортен подарък
 4. Може да е карта за фитнес или групови тренировки, може да е ваучер за уроци по танци или екипировка, която е необходима и ще влезе в употреба. Това е строго индивидиален подарък, който задължително трябва да съобразим с интересите на получателя.
 5. 4. Нещо за хапване
 6. Този подарък винаги ще се хареса. Диапазонът е широк – на колеги и приятели можете да подарите курабийки, които сами сте направили и сте опаковали красиво в стъклени бурканчета. Подходящ подарък за двойка е вечеря в някой изискан ресторант, а за някое близко семейство - защо не кошница с домашна зимнина? Ние харесваме последния вариант и понеже нямаме големи количества зимнина, всяка Коледа подаряваме на близките си пресен зехтин от нашето любимо гръцко селце или хубаво вино от местен производител.
 7. 5. Подарък с кауза
 8. Ако искате истински да зарадвате някого, подкрепете каузата му. Забелязвам една много хубава тенденция в наши дни – на сватби и рождени дни вместо подаръци много хора предпочитат гостите им да подкрепят любимата им кауза. Защо да не го направим и на Коледа? Ако имате близък човек, за когото знаете, че с душа и сърце добротворства, подарете му подкрепата си за каузата, в която вярва.
 9. 6. Подарете време и труд
 10.  Това ще ви се стори твърде нестандартно, но е идеалният подарък за близък възрастен човек, който трудно се справя с ежедневието. Отделете от времето си, отидете на гости с моп и прахосмукачка, изчистете, измийте прозорците, напълнете хладилника, сгответе им, подредете мазето или каквото има нужда. Това ще е по-ценно за тях от някоя нова кухненска машинка, с която няма да се справят и без това.
 11. 7. Подарете обучение
 12. Този подарък на пръв поглед изглежда подходящ за млади хора, но реално е за всяка възраст. Аз започнах да уча гръцки на 48 години, а на 49 се записах на уроци по пиано. Успявам да намеря време за това, защото ми харесва, макар че отлично осъзнавам, че никога няма да стана концертираща пианистка. Малко хора знаят, че да започнеш съвсем ново занимание на средна възраст и нагоре е отлична превенция срещу деменцията. Така че помислете и ако някой от хората около вас е споменавал своя детска мечта, помогнете му да я сбъдне.
 13. 8. Еко подарък – и тук има много варианти.
 14. Можете например да подарите кошер – разгледайте как ето тук: https://istinskimed.bg/osinovi-semeen-kosher/ или да засадите дърво/горичка в негова чест, да му поръчате красиви торбички за многократна употреба или някаква вещ втора употреба, която ще представлява интерес за него (на мен ми изнамират стари порцеланови чашки за колекцията и това ми е най-желаният подарък).
 15. 9. Смарт подарък
 16. Това са любимите подаръци на младите хора, но и възрастните могат да ги оценят – включвам тук всякакви абонаменти за различни платформи и медии, игри, аудиокниги. За една Коледа синовете ми ми подариха абонамент за Сторител за цяла година и това ми беше най-използваният подарък през годината. Хубаво е, че в края на годината често има и отстъпки за подобни планове.
 • 10. Адреналинов подарък 
 • Идеален е за хората, които обичат екстремни преживявания. Дали ще е скок с парашут или полет с балон. Има и вариант за ваучери, които могат да се подарят, ако не сме сигурни точно кое приключение би допаднало на получателя.

Каквото и да изберем, нека никога да не забравяме, че най-важният коледен подарък, който даваме на близките си е нашата обич, грижа и време с тях. Тези дарове наистина са безценни.