Shutterstock 1226760730 (1)

Новите козметични продукти, с които щадим природата

26.09.2022 11:00 6 0

Огледайте рафтовете с козметика у дома. Какво виждате? Безкрайни редици пластмастови опаковки в най-различни размери, нали. От течния сапун до шампона, цялата грижа за нашата красота всъщност вреди на природата.

Не, няма да ви караме да изхвърляте всичко и да се миете с обикновен сапун, въпреки че той всъщност е напълно достатъчен, за да поддържаме добра хигиена. По-скоро искаме да ви насочим вниманието към онези решения, с които хем няма да правим компромис със собствения си вънешн вид, хем няма да трупаме като наследство за децата и внуците ни планини от пластмасови опаковки.

Твърди шампоани за коса

На вид изглежда като сапун, но няма да изсуши косата ви така, както ще стори един тоалетен сапун. Твърдите шампоани съдържат същите обогатяващи косата вещества като традиционните шампоани, но са много по-компактни и в картонена опаковка.

Това ги прави щадящи за природата по няколко начина. Малкият им размер позволява в един транспортен камион да се превозят много повече единици твърд шампоан, което намалява отделянето на CO2 емисии във въздуха.

Освен това за опаковката им се използва възобновяем, често рециклиран ресурс - картон.

Самият твърд шампоан е много икономичен и съотвества на количеството на почти два шампоана. Съставките му са биоразградими и не включват сулфити. А това го прави безопасен и за нашето здраве, и за живота в океаните и моретата.

Наливни парфюми

Най-големите парфюмерийни къщи пуснаха новите си аромати с възможност за презареждане на шишенцето. Така те спестяват разходи и ресурси за нови и нови опаковки, а ние намаляваме отпадъците от козметика, които оставяме на планетата.

Пълнители за сапун

Защо е нужно всеки месец да се купува нова опаковка течен сапун с помпичка, като всички те могат да се отворят и напълнят с нова течност?

Пълнителите за течен сапун са по-икономични от финансова гледна точка, заемат по-малко място в камиона, т.е могат да се превозят повече и опаковката им след употреба заема много по-малко място на сметището, отколкото контейнерчето с помпичка.

Такива пълнители вече има и с перилни препарати и други продукти за почистване на дома.

Биоразградими формули

Когато гледаме съставките на козметичните продукти, обикновено се питаме дали ще се отразят добре на кожата ни. Не се замисляме обаче за пътя на козметиката след като я отмием от тялото си. Често формулите, които не са вредни за хората, влияят зле на микроорганизмите или съдържат микропластмаса, като например ексфолианти с изкуствени частици.

Затова следващият път се уверете, че избраната от вас козметика е с биоразградима формула. Това означава, че е безвредна за околната среда.

Ако повече хора започнем да обръщаме внимание на продуктите, които купуваме, това ще даде ясен сигнал на производителите, че всички ние искаме и ще направим нужното, за да живеем в по-чист свят.