Shutterstock 1522384865 (1)

Как ще изглеждат зелените градове на бъдещето

21.09.2022 12:00 5 0

Как искаме да живеем занапред? Дали ще продължим да сме консуматори и ще доизчерпаме ресурсите на планетата докато я превърнем в непригодна за живот на хората или ще направим нужното, за да заживеем в хармония с природата?

Изобщо, възможно ли е съвременният човек, свикнал на какви ли не удобства, да се върне назад и да заживее по-природосъобразно? Разбира се, че е възможно, дори не е нужно да се “връщаме назад”. Можем да продължим да живеем в удобните си градове, просто да ги направим по-зелени.

Има много архитектурни, инженерни, строителни компании, които вече очертават бъдещето на зелените градове. И честно казано, всичко изглежда много обещаващо. Ето как ще изглеждат градовете на бъдещето:

Градове, в които се ходи повече пеш

В сегашните условия много от градовете по света изобщо не са пригодени за ходене пеш. ЗА щастие, в България, заради малкия ни мащаб, подобен проблем съществува само в най-големите градове, но дори в София, Варна и Бургас можеш да стигнеш пеш до важни обекти като хранителен магазин и аптека.

Ходенето пеша, освен че спестява гориво, се отразява изключително благотворно и на здравето на хората. Ежедневното ходене от и до работа например намалява значително негативния ефект от заседяването пред компютъра.

Повече пешеходци значи по-малко задръствания, по-малко замърсяване на въздуха, по-хладни през лятото градове.

Градове, в които има много паркове и дървета

Още един зелен белег на градовете на бъдещето, на който ние се радваме и сега - повече дървета и повече зелени площи. Има стотици градове, в които озеленяване на практика липсва. Обърнете внимание улиците в Ню Йорк, Париж и Лондон - дървета там почти липсват. А обграждането на улицата с дървета доказано намалява температурата с 4 градуса, защото предпазва асфалта от нагряване. Също така пази сянка и освежава въздуха.

Управление на енергия и води

Животът в града е енергоемък - улично осветление, зарядни станции, линии на градски транаспорт на ток, поддръжка и отопление. Използването на възобновяеми източници на енергия ще намали значително както разходите за електричество, така и отделяните с това вредни емисии и замърсявания.

Слънчеви батерии по всички покриви и инсталирането на соларно улично осветление е сред най-лесните стъпки за “позеленяване” на градовете. Франция вече въведе закон, според който новите сгради трябва да имат или соларни панели или зелена градина на покрива. И това ако не е стъпка в добрата посока!

Колкото до управлението на водите, то ще протича в две посоки - оползотворяване на дъждовната вода, която в момента се изтича в канализацията при дъжд и ежедневен мониторинг на водоснабдителната система, който да намали загубите на вода.

Самото оформление на зелените пространства, за които споменахме по-горе, ще спомага за спестяване на водата - дърветата и храстите изискват много по-малко вода за поливане, отколкото райграсът, а и са по-добър дом за насекомите, малките градски животинки като катеричките и пойните птички.

Градове, в които се живее по-бавно

В природата нищо не става на бързи обороти. Тревата расте бавно, сезоните се сменят неусетно, само хората бързаме, често без да си спомняме защо. В зелените градове на бъдещето ще успеем да съчетаем стремежа си към личностно развитие и реализация с ценностите на бавното живеене в хармония с природата.