Shutterstock 1780216535 Min

Как да пестим вода у дома

19.09.2022 12:00 4 0

В предишната статия ви разказах как пестим енергия у дома, а сега ще фокусирам върху водата. Дори ако оставим настрана финансовата страна на тази тема с постоянно увеличаващите се цени, то от екологична гледна точка е добре да помислим какво можем да направим, за да пестим и вода у дома, при това без да я хабим. Освен да създадем добри навици за нас самите, хубаво е да въведем и децата си и да говорим с тях по тези теми още от ранна детска възраст, за да осъзнаят важността от устойчив живот.

„Спирай водата, мамо!“

За свой срам ще призная, че за първи път обърнах внимание върху това колко вода изразходвам за ежедневна хигиена, когато един от синовете ми, вече тийнейджър, беше в детска градина. Бяха имали урок на екологична тема, аз го прибрах и влязохме в банята да си измие ръчичките. Докато се миехме – първо той, после аз, той ме погледна и каза сериозно:

- Мамо, ти не си еко, защото не спираш водата. Знаеш ли колко много вода се хаби, като я оставяш да тече така, докато се сапунисваш?

Съвсем право беше детето, просто моето поколение не са ни учили на тези неща в детската градина и в училище. Но детето ни научи. Научихме се също да спираме водата, докато си мием зъбите, както и докато си взимаме душ. Малко хора знаят, че докато си мием ръцете, изразходваме три литра вода. Ако не я спираме, изразходваме три или четири пъти повече. Сами сметнете колко много питейна вода отива на вятъра, само защото не сме си създали един добър навик – да спрем водата, докато не я ползваме.

„Домакинските помощници“ – миялна и пералня

Знаете ли, че миялната и пералнята всъщност не са само облекчение и помощник на съвременната домакиня, но и уреди, които пестят много вода? Когато мием чиниите или перем на ръка, изразходваме в пъти повече вода, отколкото когато пуснем правилната програма и уредът е зареден с подходящо количество съдове (или пране). Миялната машина например изразходва 10-12 литра вода за един цикъл, а при миене на ръка изразходваме поне 30 литра вода. Има статистики, според които една миялна спестява на домакинство около 15 000 литра вода на година. Същото се отнася и за пералнята. Тук идваме до следващата точка, а именно:

Правилните програми и зареждане

Всички съвременни миялни и перални, освен че са енергийно-ефективни, имат еко-програми, които консумират не само по-малко енергия, но и по-малко вода. Винаги предпочитам тези програми. Освен това се старая да не пускам прекалено малко дрехи. Повечето нови машини имат и интелигентни програми, които се съобразяват и с количеството дрехи/чинии, но въпреки това, колкото по-пълна е машината, толкова по-ефективна е. Впрочем, пералнята има и програми за ръчно пране, които са идеални за дрехи, изискващи особено внимание. Единствените съдове, които не мия в машина, са скъпоценните ми стари порцеланови сервизи със златен кант. Всичко останало отива в еко-програма в машината и излиза чисто като съвестта ми на майка, която толкова иска да е „зелена“, за да остави добър свят на децата си.

Икономични душ-глави, душ-колони и смесители

Съвременните душ-глави и смесители имат спестяващи водата патрони, които намаляват до 50 процента консумацията на вода. Тези варианти са малко по-скъпи от стандартните, но в крайна сметка се изплащат. Има дори и такива сензорни смесители, които спират водата, докато си миеш ръцете. Изобщо само да иска човек, при един следващ ремонт, може да направи дома си по съвсем друг стандарт, много по-екологичен и спестяващ вода.

Дъждовна вода за напояване. В градината сме сложили капково напояване със система, която регистрира, когато вали дъжд и не задейства напояването. Както всяка „умна“ технология, и това е малко по-скъпо, заради сензорите. Но за растенията и моравата също е добре, защото не ги дави. А от друга страна пести питейна вода. Проучваме и варианти за системи, в които се събира дъждовна вода за напояване.

Изобщо се оказва, че да си „зелен“ винаги изглежда скъпо. Но истината е, че го правим, за да оставим на децата си хубав свят и чиста природа, поне доколкото зависи от нас. А и когато дългосрочно теглим чертата, оказва се, че разходите вложени в по-добра и по-екологична технология, са се изплатили от спестената вода и енергия.

Така че зеленото винаги печели, нали?