Shutterstock 1176369085 Min

Влаковете - забравената романтика на бавното пътуване

13.09.2022 12:00 9 0

Живеем на все по-бързи обороти и имаме усещането, че времето все не ни стига. Парадоксално, нали! Дори организирането на пътуване е на високи обороти - бързаме да не изпуснем най-ниската цена на самолените билети, избираме кратки уикенд пътувания вместо хубава, дълга ваканция и отмятаме разгледаните като на забързан кадър забележителности.

Всичко това има своята цена - и лична, и екологична. Евтините самолетни билети и магистралите скъсиха времето за пътуване, но увеличиха въглеродния отпечатък. Отнеха ни и възможността да се наслаждаваме на пътуването, на хубава книга, на любима музика или просто на пейзажа през прозореца бавно и без да бързаме.

А само преди петнадесетина години пътувахме по-бавно и сякаш с повече наслада - тогава, когато се качвахме на влака до Варна вместо на самолета или в колата и ни очакваха няколко часа истинска почивка.

Само си представете какъв лукс е да имаш на разположение цели 8 часа само за себе си. Да четеш или да слушаш музика, да гледаш необезпокояван филми и с чиста съвет да не приемеш поредното служебно обаждане, защото нямаш обхват или си в тунел.

Влаковете са и най-екологичният начин за транспорт, защото отделят най-малко количество въглеродни емисии във въздуха. Само за сравнение пътуването на един човек със самолет от София до Варна отделя 133,2 кг въглероден диоксид в атмосферата, а с влак - едва 30.4 кг. (данните са от www.ecopassgenger.org).

Ето защо искрено ви съветваме да планирате следващото си уикенд пътуване из страната не с автомобил, а с влак. Готови сме да ви предложим дори няколко маршрута:

Тракийската низина

Влакът от София до Пловдив прекосява цялата плодородна тракийска низина. В зависимост от сезона, ще се насладите на цъфтежа на яркожълтата рапица, на лавандулата или на розите. И лесно ще пристигнете в Пловдив за традиицонната разходка из Капана

Искърското дефиле

Експресът от София към Горна Оряховица и Варна мнава през живописното искърско дефиле. Гледките на реката, прорязала скалите не омръзва дори на онези, които пътуват често по този маршрут. Ако не ви се пътува чак до Варна с влак, можете да слезете в Плевен. Почти от гарата започва пешеходна главна улица, която ще ви отдвете чак до Мавзолея и градската градина.

Из Родопите с теснолинейка

Имаме късмета да имаме най-високата теснолинейка, с която можете да отидете от Септември през Велинград до Добринище. Гардиън дори я нарежда в 10-те най-атрактивни туристически дестинации в Европа. Пътят е осеян с виадукти, от които се открива фантастична гледка към Родопите.

Остава ви само да проверите разписанието на влаковете.😉