Shutterstock 1144996328 Min

Как се ходи на море без кола?

10.08.2022 12:00 3 0

Може ли едно семейство без автомобил не само да стигне до морето, но и да си прекара добре отпуската там?  Може, разбира се, при това тези, които са го преживели, смятат, че това е най-хубавият начин човек да си почива. Ако не вярвате, продължавайте да четете: 

Всъщност в България има много начини да се стигне до морето, не само по магистралата. От София до Варна и Бургас има самолети например. Всички големи курорти организират трансфер от летището до хотелите си, така че дори багажа няма да носите сами. 

Автобус, влак или самолет - изборът е ваш

По-икономичен, но не по-малко живописен е пътят с автобус към морето. Плюсът тук е, че можете да стигнете до всяко кътче по крайбрежието ни - от Каварна до Синеморец. Пътуването няма да е бързо, но пък ще си спомните защо толкова харесваме България. 

Ако тръгнете от западната половина на страната, ще прекосите дефилета, планиски проходи, низини с лавандула и рози и когато вече тъкмо сте се отчаяли, че никога няма да видите морето, след шуменското плато ще ви изненада Варна. Или пък Бургас, ако пътувате по магистралата на юг от Стара планина. 

Разписанието на автобусите е гъвкаво, така че просто изберете дестинация и тръгвайте, кола не ви трябва. А и ще можете да четете или да гледате филм по време на пътуването, вместо да внимавате дали някой няма да си засече. Това, че вашето пътуване с автобус до морето ще замърси много по-малко природата, нека е още една причина да отидете на автогарата, вместо до гаража си. 

Така и така стана дума за екологичен транспорт, никой начин за придвижване не е по-чист от влака. Той има най-малък въглероден отпечатък от всички видове транспорт, които изброихме дотук. 

Също като със самолета, с влак е най-лесно да се стигне до Варна и Бургас. А оттам - с автобус или директно в хотела.  Но пък това, което прави влака пръв избор на хора с деца, но без автомобил, е нощният влак със спални вагони.  Цената на цялото купе е изключително разумна, удобствата са на ниво и за децата е истинско приключение да си легнат в легло, което се движи по релси и да се събудят на плажа. 

Какво да правите с багажа

Основният проблем при пътуването е пренасянето на багажа. А за морето, знае се, трудно се пътува с малко багаж. 

Все пак тествайте себе си и вижте, че човек може да пътува и с малко багаж, без да му липсва нищо. Основните дрехи, които ви трябват, са бански, плажни рокли, връхна дреха, дънки, джапанки и кецове. Хавлиените кърпи по принцип заемат много място, така че можете да ги замените с микрофибърни или ленени, които са леки, компактни и съхнат много бързо. 

Ако пътуването с малко багаж ви се струва непосилно, можете да изпратите куфарите си по куриер до хотела. Цената всъщност никак не е непосилна, а ви спестява много носене и неудобство. 

Е, убедихме ли ви, че на море може да се отиде и без автомобил? :)