Shutterstock 1118975246 Min

Как пестим енергия у дома?

09.09.2022 12:00 6 0

Родителите ми бяха скромни и пестеливи хора и макар че в тийнейджърските си години се дразнех на тази пестеливост и ми се струваше дори дребнава, впоследствие осъзнах, че са ми дали добри уроци. Дори ако оставим настрана финансовата страна на тази тема с постоянно увеличаващите се цени, то от екологична гледна точка е добре да помислим какво можем да направим, за да пестим енергия у дома, при това без да нарушим комфорта си. Нещо повече, добре е да създадем добри навици и у децата си и да говорим с тях по тези теми.

В тази статия съвсем накратко ще споделя с вас 10 начина да пестим енергия у дома.

Енергоспестяващи уреди

Всички съвременни уреди имат „енергиен етикет“, който указва количеството на консумирана енергия по скалата от А до G. Най-ефективни са тези от клас А – това е така нареченият зелен клас. Когато избираме уред, винаги се стараем да е възможно най-„зелен“. Дори да е малко по-скъп, после се отразява положително на сметките.

Енергоспестяващи програми

Повечето уреди имат еко-програми. Обикновено те са по-дълги от стандартните, например еко-програмата на миялната е 4 часа, а стандартната час и половина. Но у дома например пускаме миялната и пералнята вечер (понякога и с отложен старт) и така продължителността не ни пречи. Освен това редовно намалявам температурата на пране. Съвременните материи чудесно се перат и на хладка вода, няма нужда да е 40 плюс градуса.

Климатик? Не, благодаря.

И у дома сме инсталирали климатик както повечето съвременни домакинства, но просто не го ползваме. Охлаждаме къщата по старомодния начин – правим течение в големите жеги. Преди 12 години засадихме в малкото ни дворче две магнолии, които вече правят чудесна сянка в горещите летни следобеди. Освен това сложихме сенник на южната страна на дневната зона и дори през юли и август, при нас е винаги приятно хладно. Едни плътни завеси вършат същата работа и изолират от слънцето детските стаи и спалнята. Ако все пак се налага да използвате климатик, не забравяйте да сменяте редовно филтрите, така с по-малко енергия, ще охлаждате по-добре.

Осветлението

Енергоспестяващи крушки, разбира се. Постепенно преминахме към такова осветление. Освен това научихме децата (и себе си) да угасяме лампите в коридорите, баните и антретата. Най-често забравяната лампа е тази в банята/тоалетната и не е никак лоша идея да се замени със сензорна лампа, която регистрира движение и угасва сама. А за дворно осветление има чудесни соларни фенери и лампи.

Бойлерът

Това е нещо, което научих от баща ми. Когато бойлерът не се използва, изключваме го. Новите бойлери загряват за петнайсет минути. Ако не е изключен, бойлерът ви ще подгрява вода през целия ден, за да поддържа зададената температура, независимо, че никой не я използва. Това е напълно излишно, особено ако ни няма по цял ден, или когато заминем на почивка. Още нещо, което можем да направим е, да заменим душ-главите с енергийно-ефективни – те разпръскват водата по такъв начин, че се изразходва по-малко вода (съответно и по-малко топла вода).

Сушилнята

Сушилнята е моето голямо енергийно прегрешение, но ми е много трудно да се откажа съвсем от нея. Въпреки това, когато времето позволява, проскам чаршафите и спалното бельо навън, точно както едно време. И много обичам аромата им на слънце и чист въздух след това. В свое оправдание ще кажа, че с голямо семейство като моето сушилнята е голямо улеснение. Купила съм си топки за сушене, с които процесът е много по-бърз от обичайното, използвам еко програмите и гладя само някои дрехи.

Енергийно-ефективно готвене

Много хора приготвят храната си енергийно-ефективно без дори да знаят, че го правят. Ето една добра новина за всички, които се разпознаят в следните изречения. Тенджерите под налягане са енергийно-ефективни. Микровълновата е енергийно-ефективна. Да отглеждаш сам подправки (още по-добре и зеленчуци), е енергийно-ефективно. Да сготвиш две неща във фурната едновременно е енергийно-ефективно. Да изчакаш храната да се охлади преди да я прибереш в хладилника, е енергийно-ефективно. Аз нямам микровълнова, но другите четири ги правя. И най-важното – енергийно-ефективно е да не се изхвърля храна и хранителни продукти, но за това обмислям отделна статия с рецепти.

Прахосмукиране и почистване на дома

Тук ми е трудно да пестя енергия. Добрите прахосмукачки обикновено са с висок разход на елетричество, а когато имаш деца и животинки, няма как да не се почиства редовно, защото много повече се замърсява. Но когато си избирах прахосмукачка, един от факторите, който натежа, беше да е енергийно-ефективна – тоест да има силен смукателен ефект без прекалено голям разход на електричество. В интернет можете да намерите информация и сравнителни таблици на различните прахосмукачки и енергийната им ефективност. Хубаво е да обърнем внимание, че се търси не най-ниска консумация на енергия, а най-добро съотношение между засмукване на праха и консумация на енергия. Защото ако е „слаба“ и не чисти добре, а ви се налага да минете десет пъти на едно място, то пак ще изхабите повече ток, (за времето да не говорим), отколкото ако е силна, но изразходва малко повече енергия.

Градски транспорт и логистична организация

Независимо че имам страхотна кола, която обожавам да шофирам, когато дестинацията ми позволява, винаги използвам метро. Няма по-ефикасен и удобен градски транспорт. Големите ми деца ходят на училище с колело, когато времето позволява. Училището им е близо, което помага, разбира се. Но принципно, когато сме избирали градини и училища на децата, винаги важен фактор е бил и логистичната организация – така че да няма прекомерно обикаляне из големия град с кола. И далеч не го правим заради разхода на гориво, в случая времето и удобството също са важен фактор. Така сме избирали и къде децата да посещават спорт и странични занимания. Големият град въпреки огромните разстояния, дава и огромни възможности за избор, а също и за видове транспорт. Защо да не е велосипед, елетрически скутер или метро? А ако е за две спирки, аз лично предпочитам да походя пеш. Така си правя и малък фитнес.

Един голям проект, който ще реализираме в близко бъдеще, може би още в следващата година, е да сложим фотоволтаици на покрива. В момента обсъждаме със съседите тази идея и всички са много подкрепящи. Вече има и европейски програми, по които могат да се финансират такива проекти, а занапред ще има и все повече. Светът се променя и става все по-зелен. От нас зависи дали ще се променяме с него и дали ще го оставим по-добър за децата си.

Надявам се да ви е полезна, а и вие да добавите своите идеи. В следващите статии ще обърна внимание на това как пестим вода и ще споделя разни „зелени“ рецепти, които харесваме.