Shutterstock 2179395305 Min

Чист въздух за синьо небе

07.09.2022 12:00 6 0

Често казваме, че въздухът е невидим, но когато вдигнем поглед нагоре към небето, виждаме как светлинат се отразява в атмосферата ни и ни дарява с най-фантастичните гледки - от безкрайно синьо по обед до фантастично лилаво и червено по залез и изгрев. Синият цвят на небето всъщност е отразената в кислорода и азота в атмосферата слънчева светлина. Когато във въздуха се увеличат други газове и частици, виждаме промяна. Ето защо в градове с високо ниво на замърсяване небето рядко е синьо, а по-скоро сиво, неприветливо и мрачно. За да обърне внимание на чистотата на въздуха и връзката му с красотата на небето, към което сме свикнали да отправяме поглед, ООН обяви 7 септември за Ден на чистия въздух за синьо небе. Отбелязва се от 2019 насам.

Обикновено в такива дни се питаме “Добре, не трябва ли да е ден на чистия въздух всеки ден”? Разбира се, че трябва, просто използваме специалните дни като повод да започнем да живеем по нов начин, така че да променим себе си и света към по-добро.

Ето какво може всеки от нас да направи не само на 7 септември, но и във всеки ден, за да не губим безкрайното синьо на небето от поглед:

Профилактика на автомобила

Редовната поддръжка на автомобила, смяната на филтрите и избора на по-екологични модели коли помагат да не изхвърляте излишни количества вредни газове и микрочастици в атмосферата. Доказано е, че сред основните замърсители на въздуха в градовете са старите неподдържани автомобили.

Повече градски транспорт

През последните години автопарка на градския транспорт в почти всички големи български градове претърпя смяна и сега можем да се похвалим с по-нови и по-икономични автобуси.

Когато избирате да вземете градския транспорт, вместо да се качите на колата си, допринасяте за намаляване на замърсяването на въздуха в града.

Повече ходене пеша

Още по-екосъобразно е ходенето пеш, защото помагате и на себе си да сте във форма. Дори времето да е по-хладно, не си спестявайте разходката, ако ще стигнете до дестинацията си за двадесетина минути.

Пътувайте повече на близо, отколкото надалеч

Малко се говори за екологичния отпечатък на любимите ни на всички уикенд екскурзии до европейски дестинации. Приехме качването на самолет за нещо обичайно, но забравяме, че той е сред основните замърсители на въздуха.

В същото време съвсем близки до нас дестинации, до които се стига с кратко пътуване с кола или с влак, остават непосетени и неразгледани, а са не по-малко красиви от по-популярните дестинации.

И ако се чудите дали вашите усилия си заслужават, бъдете спокойни. В същия момент още хиляди хора правят същите малки стъпки за по-чист въздух, а това вече е голяма крачка към по-добро за всички нас.