Shutterstock 2151944633 Min

Новата учебна година - повод за кратък еко урок

28.09.2022 12:00 2 0

Новата учебна година полека лека набира скорост и всички родители и ученици са набавили вече необходимите пособия за нормалното протичане на учебния процес - от тетрадките през химикалките и материалите по рисуване до новите комплекти дрехи, раница и несесер.  Но е важно и уроците да са еко.

Дали обаче цялото това истерично купуване дава добър сигнал за децата ни на тема “екосъобразност”. Наистина ли детето има нужда от нова ученическа чанта абсолютно всяка година или нашият порив да “направим всичко за детето” не ни превръща просто в консуматори?

Ето как можем да “направим всичко за детето”, но не като го затрупваме с нови вещи, а като заедно изберем да водим по-устойчив начин на живот, включително и в частта с училищните пособия. 

Нека изперем и почистим

Много вероятно е миналогодишната раница да изглежда наистина плачевно. Ако не е скъсана обаче, тя може да продължи да служи вярно на притежателя си, стига да се изпере. Можете да я изперете с четка и сапун на ръка или да я занесете на химическо чистене. Резултатът ще ви изненада, защото раницата ще изглежда като нова. 

Същото се отнася и за всички несесери, кутии за моливи и портмоненца, които децата носят със себе си. Това, че са мръсни, не е повод да се купуват нови, нали. 

Подвързиите за учебниците също могат да се почистят с натопен в спирт памучен тампон и да служат вярно още една година преди да отидат на боклука. 

Нека използваме повторно

Има предмети, по които не стигат една тетрадка - по математика, по литература, по език. Но в тетрадката по музика не се пише толкова много. Както и не всеки път тетрадката-речник е изписана от край до край. 

Няма нищо лошо в това да се продължи писането в същата тетрадката и през следващата година, още повече, че това ще улесни и преговора на материала в началото на годината. 

Същото се отнася и за комплектите моливи, водните бои и фулмастерите. Ако не са счупени или не липсва зеления и синия цвят, всички тези пособия могат да продължат “да ходят на училище” и през следващата учебна година. 

Нека рециклираме 

За да не се затрупва бюрото с излишни листове, нека всяко върнато и проверено контролно и изписани листове да се събират в кутия. А в края на всеки месец или в края на срока кутията ще извхърлите в контейнера за рециклиране на хартия. 

И нека си спомним, че пълнителите на химикалките се сменят

Толкова отдавна имаме огромен избор от химикалки, че забравихме онази хубава възможност да смениш пълнителя на химикалката и да продължиш да пишеш с нея още дълго време. Така че следващия път, когато химикалката ви свърши, не я хвърляйте, просто й вземете нов пълнител.