Shutterstock 449146336

Бели покриви - едно от решенията за охлаждане на градовете

18.11.2022 12:00 2 0

Горещото лято отмина и вероятно темата за високите температури в градовете изглежда малко далечна. Но само след няколко месеца в нашата част на света отново ще стане лято и отново ще търсим начини да се охлаждаме из нагорещените асфалтови градове и панелни жилища. Ето защо разговорите за климатичните решения нямат сезон - те са винаги актуални и винаги е добре да сме готови да направим малки промени в ежедневието си, за да се радваме на големи подобрения в живота. 

Постепенно градовете започват да възприемат мерки, с които да намалят температурата и оттам - разходите за охлаждане през лятото. Една от тези мерки са спирките-градинки и засаждането на дървета, които пречистват въздуха и правят хубава сянка

Друго решение, отново свързано с покривите, е боядисването им в бял цвят

Всеки, посещавал южната ни съседка или арабските страни, знае, че типичният цвят на къщите в горещите зони на планетата е бял. Това решение може да се взаимства и за покривите на блокове в градовете, като Ню Йорк и Лос Анджелис вече предприемат стъпки в тази посока. Те се надяват с увеличаване на площта на белите покриви температурата в градовете да се намали с до 0.5градуса, което би спестило немалко количество електроенергия за охлаждане и би подобрило качеството на живот в градовете. 

Ако се върнем към нашите ширини, панелните блокове биха се възползвали най-много от такава промяна

Всъщност става дума за нанасяне на хидроизолация, от която всеки покрив има нужда, но в бял цвят.Така се постига двоен ефект - покривът и сградата са защитени от проникване на влага и течове и едновременно с това се постига отражение на слънчевата светлина с до 92%. 

Както споменахме и по-горе, боядисването на покривите в бяло няма как да са универсално решение за проблема с нагряването на градовете.

Когато обаче ги включим в микса от решения, белите покриви ще са още една стъпка в правилната посока - да живеем по-близо до природата и да използваме знанията си, за да изграждаме зелени градове на бъдещето