Shutterstock 1912440391 Min

Може ли да се живее без автомобил в града

06.10.2022 12:00 7 0

Ако трябва да дадем кратък отговор на въпроса “Възможно ли е да се живее без автмобил в града”, е лесно да кажем “да”. По-интригуващо обаче е да разберем как точно това е възможно и можем ли да оставим колите си само за пътуванията извън града.

Когато избирате следващото си жилище

За да може човек да живее без автомобил в града, трябва да избере внимателно жилището си. То трябва да е на “комуникативно място” в пълния смисъл на думата - да е близо до спирки на градския транспорт, да има достъп до няколко вида транспорт, да е в близост до големи търговски центрове, болница, училища и детски градини.

Само така мисията “без автомогил в града” може да се доближи до своето реализиране.

Ако няма да сменяте жилището си, направете малки промени в навиците

Нашият живот е изграден от ежедневните ни навици - как пазаруваме, къде се забавляваме, кога излизаме да се разхождаме. Проверете своите и вижте в кои случаи се качвате на колата - когато ходите на работа, когато пазарувате храна, когато ходите на гости.

Полека лека можете да замените качването на колата с други начини за придвижване:

На пазар в кварталните магазинчета

Вместо да пълните багажника на колата за цяла седмица, изберете да пазарувате качествена и прясна храна всеки ден от кварталните месарници и млекарници.

Ще се прибирате вкъщи само с нужното количество продукти за деня, които не само няма да ви тежат, но няма и да разхищавате - ще готвите на мига, вместо след няколко дни да установите, че нещо в хладилника се е развалило и се налага да го изхвърлите.

На работа с градския транспорт

Направете си експеримент и засечете за колко време стигате до работното си място с автомобил и с градския транспорт. Благодарение на бус-лентите често общественият транспорт се придвижва по-бързо от едно до друго място в града. Ако пък имате на разположение и метро, то със сигурност се представя най-добре, когато говорим за бързина.

Ходенето пеш като заместител на тренировките

Защо да се качвате на колата и да шофирате до фитнеса, след като можете да вървите енергично в продължение на 30 минути и отново да стигнете до фитнеса? Така ще сте направили и нужното за загрявка кардио и ще сте готови директно за тежестите.

Ако пък фитнесът не е вашият начин за спортуване, ходенето пеш всеки ден може да се превърне във вашата така нужна тренировка за тонус и енергия.

Неподозирани ползи от ходенето пеш

Когато човек ходи редовно пеш, поддържа не само физическото си, но и психическото си здраве. Редовните разходки подобряват настроението, намаляват стреса и повишават синтеза на хормоните на щастието.

В същото време карането на автомобил в града е сочено като едно от най-стресиращите занимания заради голямата отговорност, натовареното движение и задръстванията. Да не споменаваме колко вредно е да прекарвате часове наред в обстановка на отровни газове, изпускани от всички автомобили около вас.

Дори да не успеете да изключите изцяло автомобила от ежедневието си, заслужава си поне веднъж дневно да си казвате “Я по-добре да се разходя пеш”.