310447489 419973763616723 1907253384542982731 N

Пет книги за тези, които обичат природата

14.10.2022 10:00 22 0

Някъде прочетох, че вече има такъв жанр – еко фантастика. Всъщност, ако се замислим, еко фантастика има отдавна, още от антиутопиите, в които светът оцелява някак след ядрена война или друго апокалиптично събитие. Тези книги, които ще препоръчам тук, не са еко фантастика или антиутопия от гореспоменатия вид. Те са просто хубави книги за различни възрасти, които карат читателя да почувства природата още по-близка до себе си, да я обикне още повече и да я разбере още по-добре. Затова ще ги нарека просто „книги за природолюбители“.

Започвам с последното ми откритие „Дървесна история“ от Ричард Пауърс 

В началото ми се струваше, че книгата е просто сборник с разкази, преплетени съдби на различни хора, разклоняващи се в различни посоки. Но с напредването осъзнах, че историята е една, както е един и нашият общ корен, здраво впил се в земята. Богат на послания и красиво написан роман, който ни напомня, че това не е наш свят, който владеем, а свят на дърветата, в който ние сме пристигнали. Свят, в който можем да научим всичко за оцеляването от дърветата, само ако успеем да ги чуем и се опитаме да ги разберем. Защото те никога няма да ни подведат. Неслучайно на английски думата за дърво и истина имат един и същи корен. (Научих го от тази книга).

„Там, където пеят раците“ от Дилия Оуенс.

Жанрът на тази книга всъщност е трилър. Има и филм по нея, който много успешно е пресъздал красивата атмосфера на романа и емоциите и преживяванията на героите. Не за първи път ми се случва първо да гледам филм, а после да прочета книгата и не съм разочарована, нито пък ми стана скучно и за миг, защото „знам какво става накрая“. Историята на малката Кая, изоставена от майка си, отраснала в мочурищата, си струва да се прочете. Не просто защото е интересна и разтърсваща, но и защото ако вникнем по-дълбоко в нея, отвъд насилието, трудния живот и тежкото детство на главната героиня, ще открием много повече от завладяващ трилър. Ще открием история за любов, за дълбоката връзка на човека с природата и за уроците, които ни дава тя и които са всичко, нужно, за да приемем (или оспорим в зависимост от собствения ни избор) съдбата си.

„Знакът на всички неща“ на Елизабет Гилбърт

Първо прочетох „Яж, моли се и обичай“ на тази авторка и съм съвсем наясно, че тя е много по-известна. Вероятно и много читатели ще я помнят с нея. За мен обаче „Знакът“ е несравнимо по-хубава и смислена. Разказва историята на едно необикновено семейство в края на 18 и началото на 19 век, история, пълна с приключения и открития, наука, духовност и онзи непрестанен стремеж на човека да открие как е устроен светът. Още усещам вкуса на тази книга и възхищението от величието на природата, което изпитвах, докато я четох, ме изпълва отново. Както и възхищението от човешкия ум, достатъчно съвършен, за да обване това величие.

„Животът на Пи“ на Ян Мартел

И по този роман има филм, но аз пак ще ви препоръчам дори да сте го гледали, да отворите книгата. Филмът е чудесен и впечатляващ, но не може да предаде цялото богатство на тази история, колкото забавна, толкова и страховита, колкото вълшебна, толкова и реалистична, история на момче, озовало се на спасителна лодка в океана заедно с няколко животни, сред които оцелява заедно с бенгалския тигър. Това е история за оцеляване, но и история за божественото, за себепознанието, за законите на природата и пътищата на въображението, което може да е толкова реално, колкото и реалността – въображаема. Мисля, че е подходяща и за тийнейджъри, не бих я препоръчала за деца.

За децата обаче ще препоръчам Колекция “Дървета и храсти”

Една от любимите книжки на внучето ми Боби, което е едно градско детенце като много други, и като много други, ние, семейството му, се стараем да го научим да обича и познава природата. От тази книга най-младият ни природолюбител разбра много за растенията и климата в България, търсихме съкровища, правихме хербарии, но най-вече се научи да «вижда» природата и красотата й. Илюстрациите на Мила Лозанова са разкошни, а тексът на Габриела Петрова е пълен с информация и забавни факти на достъпен за децата език. Сигурна съм, че ще се хареса не само на тях, но и на родителите.

Това са само пет от толкова много книги за природата, които си струва човек да прочете.

Добре дошли сте и вие да добавяте към списъка. 😊