Shutterstock 1447226750 Min

Няколко практични съвета за по-малко боклук

19.10.2022 12:00 8 0

Иска ви се да намалите отпадъците от домакинството, но всеки опит завършва с провал? Да, понякога на човек му се струва изключително непостижимо да се откаже от толкова много свои навици, макар и за добра кауза каквато е опазването на околната среда.

Съгласни сме, че някои от съветите са трудно приложими, като това да пазарувате от магазини, в които се продават насипно ориз, леща и т.н. или пък да носите свои контейнерчета за наливен шампоан, балсам и сапун.

Вероятно много ви се иска прилежно да носите бутилка за многократна употреба с вас, която винаги да е пълна, да не забравяте да я измивате прилежно всяка вечер и да си спомняте да я носите със себе си всеки ден, но знаем, че в реалния живот това невинаги се получава.

За да не се обезкуражите съвсем и да решите, че от усилията ви няма никакъв смисъл, предлагаме ви няколко лесни и практични съвета за по-малко боклук, наистина. Едва ли ще успеем с тях да достигнем съвършенството на онази дама, която “произвела” само една торбичка боклук за 365 дни, но пак ще е стъпка в правилната посока.

Торба за пазар

Това е най-лесният и приятен начин да намалите излишните найлонови торбички вкъщи. Вече има толкова красиви сгъваеми торбички за пазар, че могат да се ползват вместо дамска чанта. Вземете си няколко, сложете ги във всяка дамска чанта и на закачалката до входната врата и я взимайте заедно с ключовете и портмонето преди пазаруване.

Пазаруване от кварталните магазинчета

Докато сме още в темата за пазаруването, да подсетим и друго - когато пазарувате набързо близо до вкъщи, спокойно можете да носите покупките си в ръце. Бутилка мляко и пакетче кафе например нямат нужда от торбичка, при положение че ей сега ще си стигнете вкъщи, нали.

В кварталната месарница пък могат да ви измерят месо и да ви го сложат във ваша найлонова торбичка, вместо да го донесете в тарелка, която е прекалено обемна.

Когато избирате колбаси, вземете ненарязан, за да спестите опаковката. А и цената е по-изгодна за по-голямо количество продукт.

По-малко онлайн поръчки

Нека сме честни, онлайн пазаруването буквално ни спаси от полудяване по време на пандемията. Дaваше ни спокойствието, че можем да получим онова, от което се нуждаем, докато сме затворени вкъщи. Сега обаче можем отново спокойно да излизаме навън и да пазаруваме от любимите си магазини за дрехи и козметика. Така, освен самото удоволствие от реалното пазаруване, ще спестите и голямо количество ненужен картон, хартия и опаковъчно фолио, в което идват онлайн поръчките.

Сламките са напълно ненужни

Ако има нещо, което изцяло можете да махнете от живота си, това са сламките. Напълно ненужен аксесоар към питието, който, освен че замърсява природата, може да образува и бръчки около устните. Няма да ни липсват.

Клечки за уши и други санитарни материали

Стане ли дума за лична хигиена, продуктите за еднократна употреба сякаш са незаменими. Това е и така, и не е. Вече има достатъчно алтернативи на клечките за уши например, които да са с бамбукови или хартиени вместо пластмасови дръжчици. Има и “вечни” клечки за уши от силикон, които се почистват с вряла вода.

Изберете най-лесното за вас и действайте!

Както споменахме и по-горе, ако толкова сте свикнали да си купувате малка минерална вода всеки ден и ви е най-удобно да пиете точно от такава бутилка, не е нужно да се лишавате от нея. Прости изберете друг от начините за намаляване на отпадъците вкъщи и го включете в ежедневието си още днес, да речем красивите торби за многократна употреба, които се сгъват и стават по-малки от шепа.

Когато възприемете този навик, чак тогава прибавете друг - например избягването на излишни пластмасови опаковки.

Така за няколко месеца ще сте направили уж малки, но всъщност гигантски крачки към ограничаването на отпадъците. И ще го усетите по това колко по-рядко ви се налага да хвърляте боклука.