Shutterstock 2183552481 Min

Каква печка за готвене да изберем, за да сме енергийно ефективни

21.10.2022 12:00 6 0

Няма дом без кухня, а сърцето на всяка кухня е готварската печка. Каква обаче да е тя, ако искаме да сме спокойни, че готвим не само вкусно, но и ефективно от гледна точка на спестяване на енергия?

Изборът на енергоспестяващи електроуреди се отразява непосредствено на разходите ни за ток, но и в дългосрочен план на спестяването на енергийни ресурси. 

На газ или на ток?

Когато сравняваме ефективността на готварските печки, трябва да си отговорим първо на въпроса “на газ или на ток”. Допреди навлизането на индукционните котлони, които загряват изключително бързо, отговорът беше “газ”. 

Сега обаче електрическите готварски печки с индукционни котлони са най-икономични от гледна точка на енергийна ефективност, още повече, че газта е изкопаемо гориво, а електричеството може да се добива и по “зелен” начин. 

Друг плюс на индукционните котлони е, че нямат остатъчна топлина, т.е не парят и не могат да предизвикат пожар. Те започват да греят само когато влязат в контакт със съда за готвене. Когато го отстраните, индукцията спира, спира и нагряването. 

Единствената особеност на индукционните котлони е, че трябва да се използват специални кухненски съдове, предназначени за този тип печки. 

Фурна с конвекция или без

Конвекционните фурни са по-енергийно ефективни от конвенционалните фурни, тъй като нагретият въздух непрекъснато циркулира и така намалява температурата и времето за готвене. 

Изчислено е, че конвекционната фурна използва около 20 процента по-малко енергия от конвенционалните си колеги. 

Много бързо или много бавно готвене

И уредите за бавно готвене, и херметическите уреди за бързо готвене са еднакво енергийно ефективни. Можете да изберете един от двата вида уреди според личните си предпочитания, във всички случаи ще спестите много енергия без да правиет компромис с вкуса. 

Избирайте уредите според количеството храна

По-малките готварски уреди може и да изразходват повече енергия за час, но в някои случаи са по-ефективни. 

Използването на микровълнови печки и тостери, които в основата си са миниатюрни обикновени фурни, може да намали потреблението на енергия с до 80 процента. Това са чудесни възможности за претопляне и готвене на малки порции. 

Въпреки че микровълновите печки и тостерните фурни наистина изразходват много енергия, когато работят, те намаляват драстично времето за готвене на малки порции храна. 

Ако искате да научите още за енергийната ефективност на уредите, вижте статията за новите етикети на електроуредите и как ни помагат да правим информиран избор >>