Shutterstock 594993017 Min

Kак да се храним здравословно и екологично

26.10.2022 12:00 7 0

Нека си представим един типичен ден на работното място. Сутринта сте пристигнали в последния възможен момент, защото времето сутрин никога не достига. Едва ли сте успели да закусите нещо или то е било толкова рано сутринта, че вече умирате от глад. 

Когато дойде време за обяд, имаме няколко варианта - сандвич от близкото кафене, поръчан обилен обяд в офиса, от който ви се доспива или пакетче солети, бисквити или друго пакетирано изделие, което е далече от представата за здравословен обяд. 

В резултат на това вие не сте се нахранили пълноценно, а в кофата за боклук са се появили стиропорени кутии от доставената храна с недоядена храна, опаковката от сандвича или шумящото пликче от солетите. 

Никой не печели от тези сценарии - нито здравето ви, нито природата. Когато се храним навън, рискуваме да похарчим повече от предвидените пари, да изядем повече от нужната храна и да генерираме повече отпадък, отколкото се полага просто за едно хранене. 

Решението на всички тези проблеми накуп е едно и е просто: Кутия за храна

Носенето на храна в офиса сякаш е “приумица” само на следващите строги диети колеги, отдали времето си на спорт и извайване на тяло. Всъщност, подготвянето на храна от вкъщи е гаранция, че знаете какво и колко ще ядете, без излишен боклук. 

По-малко храна

Порциите в ресторантите често са неоправдано големи, но понеже сме платили за тях, ни е иска да изядем всичко. Ако успеем - преяждаме. Ако не успеем - храната се хвърля, което е жалко. Благодарение на кутиите за храна ще носите точно толкова, колкото искате да изядете от домашно приготвената ви храна, която иначе също рискува да приключи в кофата за боклук. 

По-здравословен избор

Когато човек сам приготвя храната си, може да се храни така, както иска - с повече зеленчуци, с по-малко месо, без магданоз и да прави осъзнат здравословен избор на менюто си. Когато трябва да се съобразяваме с ограничения асортимент на кафенето до офиса, това невинаги е възможно. 

Без отпадъци

След обяд от кутия няма да остане нито пластмасова вилица, нито стиропорена кутия, нито храна. А от това ще спечелим всички.